Šafránková (SPD): Řekněme jasné ne přepisování historie

21.07.2020 16:51

Nezpochybňujme základy, na kterých stojí naše státnost. Braňme suverenitu České republiky proti sudetoněmeckému revizionismu!

Šafránková (SPD): Řekněme jasné ne přepisování historie
Foto: archiv LŠ
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Během uplynulého víkendu navštívili Karlovarský kraj členové tzv. Panevropské unie, což je organizace usilující o vybudování evropského federálního superstátu pod  kuratelou velkého Německa. Jejím zakladatelem byl hrabě Kalergi, dlouhá léta ji vedl Otto von Habsburg a nyní je jejím předsedou nám, bohužel, dobře známý tzv. předák sudetských Němců Bern Posselt.  Delegaci tohoto spolku, který rozhodně nevyniká přátelskými vztahy k České republice, dokonce přijal na oficiální úrovni  místostarosta Chebu Miroslav Plevný.

Neexistuje žádný oprávněný důvod, aby byli pohlaváři sudetských Němců, kterým jde dlouhodobě o revizi historie a změnu zásadních dopadů výsledků druhé světové války v neprospěch České republiky a jejích občanů, včetně uplatňování  jejich nejrůznějších majetkových a právních nároků, přijímání představiteli veřejné správy, a to na jakékoli úrovni.

Je to jednání, které je v rozporu s českými národními zájmy – a je i velmi neuctivé ke všem obětem brutální okupace českých zemí Německem. Okupace, jejíž správa a represivní složky se do velké míry  opíraly právě o české (sudetské) Němce.

Zastupitelstvo města Brna, jehož mám nyní tu čest být členkou, se zase v roce 2015 naprosto nepatřičně omluvilo za poválečný „divoký“ odsun místních Němců a schválilo Deklaraci smíření a společné budoucnosti, ve které město Brno událostí května roku 1945 lituje. Konkrétně se tehdy jednalo o hlasy zastupitelů  ANO 2011, hnutí Žít Brno, Strany zelených, KDU-ČSL a TOP 09.

Takovéto aktivity současným (nejen komunálním) politikům vůbec nepřísluší – a to ani procesně, a natož pak obsahově. Nemáme právo dezinterpretovat dějiny a zaměňovat následek za příčinu. A hlavně, historie česko-německých vztahů nezačala 10. května roku 1945. Odsun Němců z naší republiky byl naprosto správnou reakcí na německou nacistickou okupaci českých zemí a na genocidní zločiny, kterých se Němci, včetně těch sudetských, na českém národě dopustili. Více než 300 000 obětí této okupace hovoří za vše. Odsun byl jediným možným – a morálně oprávněným řešením.

Cca devadesát procent sudetských Němců otevřeně podporovalo Hitlerovu politiku dávno před druhou světovou válkou, zhruba stejný počet jich v československých volbách v roce 1935 hlasoval pro Henleinovu Sudetoněmeckou stranu, což byla v podstatě filiálka Hitlerovy NSDAP.

A naopak, zbývajících cca deset procent (němečtí sociální demokraté, komunisté a další antinacisté) byli aktivně protihitlerovští, včetně následné hrdinské činnosti  v odboji. Těch se odsun netýkal, přes 200 000 jich následně mohlo v poválečném Československu zůstat. Těch je třeba si vážit.

Nezpochybňujme základy, na kterých stojí naše státnost. Braňme suverenitu České republiky!

Převzato z profilu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…