Šafránková (SPD): Vláda živnostníkům nechce hodit záchrannou vestu

03.03.2021 18:20

Koncem ledna jsem předložila za SPD dva návrhy zákonů, jejichž cílem byla co nejrychlejší pomoc těm našim živnostníkům, kteří mají v důsledku vládních omezujících opatření již několik měsíců zcela pozastaveno své podnikání.

Šafránková (SPD): Vláda živnostníkům nechce hodit záchrannou vestu
Foto: Archiv L. Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Jednalo se konkrétně o úplné odpuštění povinných odvodů sociálního a zdravotního pojištění od ledna do června letošního roku všem takto postiženým živnostníkům. A to v plném rozsahu - bez povinnosti cokoli zpětně doplácet.

Co se týče oblasti sociálního pojištění, navrhuji, aby doba od letošního ledna do letošního června byla těmto živnostníkům i nadále započítávána do povinné doby pojištění pro budoucí výpočet jejich starobních důchodů, a to proto, aby nebyly žádným způsobem ohroženy a oslabeny jejich zasloužené důchodové nároky.

Zdravotní pojištění (které je ze zákona povinné) by měl dle mého návrhu po dobu oněch šesti měsíců za tyto občany) hradit stát, stejně tak jako je tomu např. u registrovaných nezaměstnaných a dalších tzv. státních pojištěnců.

Vláda se k živnostníkům obrací zády

Vláda ovšem těžkou situaci těchto živnostníků, přes verbální proklamace, ve skutečnosti řešit nechce, což dokázala i tím, že k oběma našim návrhům na své pondělní schůzi zaujala nesouhlasné stanovisko.

Přitom už jen samotná skutečnost, že tito občané, jimž vláda už začátkem loňského října loňského roku nařídila uzavřít provozovny a zastavit podnikání, musí přesto stále platit vysoké zálohy (přes 5 000 korun měsíčně!) na sociální a zdravotní pojištění je naprosto nepřijatelná!

Protože jednou z hlavních priorit našeho hnutí je zajistit, aby se naši občané postižení dopady epidemie koronaviru a souvisejících vládních opatření nepropadali do existenčních problémů a dluhových pastí, budeme za odpuštění povinných pojistných odvodů našim takto postiženým živnostníkům bojovat i nadále, například na půdě Poslanecké sněmovny, až se zde tyto naše návrhy budou projednávat!

Převzato z Profilu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.