Šanc (STAN): Koalice Jermanové odmítla transparentní kontrolu středočeských silnic

29.04.2019 16:02

Starostové a nezávislí navrhli na pondělním jednání středočeského zastupitelstva zařazení bodu, který by měl umožnit členům kontrolního výboru kontrolovat hospodaření s veřejnými krajskými penězi uvnitř Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Šanc (STAN): Koalice Jermanové odmítla transparentní kontrolu středočeských silnic
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát do senátu ve volebním obvodu č.40 - Kutná Hora Ivo Šanc (STAN)

Konkrétně navrhli změnu zřizovací listiny příspěvkové organizace Krajská správa a údržba silnic (KSÚS) Středočeského kraje, koalice ANO a ČSSD za pomoci komunistických hlasů však návrh zamítla.

STAN dlouhodobě kritizuje neprůhledné hospodaření KSÚS. Koalice vedená hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou opakovaně odmítala poskytnout opozici data z auditu, který tuto krajskou příspěvkovou organizaci prověřoval, a který odhalil mnohé její nedostatky, včetně špatné komunikace.

„Z mého pohledu je  to jednoduchý a správný návrh pro uklidnění situace kolem Krajské správy a údržby silnic. Není se čeho bát, pokud není co tajit. Věříme, že tento náš návrh podpoří všichni zastupitelé,“ komentoval to před jednáním zastupitelstva předseda STAN a středočeský zastupitel Vít Rakušan.

Koalice však návrh smetla a kontrolní výbor tak nebude mít možnost tuto krajskou příspěvkovou organizaci kontrolovat.

„Tento náš návrh přitom vychází přímo z doporučení auditu, který Krajskou správu a údržbu silnic prověřoval, a který si zadala Rada. Čili plníme to, co nám auditor doporučil, a co výrazně pomůže transparentnímu prostředí v této krajské příspěvkové organizaci,“ vysvětlil předseda středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalik. Navrhuje, aby hospodaření KSÚS kontroloval příslušný výbor zastupitelstva.

Auditoři „Auditu interních procesů v příspěvkové organizace Krajská správa a údržba silnic“ ve svých doporučeních upozorňují, že například v oblasti kontroly, ale i hospodaření v příspěvkové organizaci jsou chyby.

„Auditor konstatoval, že způsob řízení Krajské správy a údržby silnic by mohl být efektivnější, pokud by organizace například lépe komunikovala se svým zřizovatelem, a umožnila kontrolu své činnosti. Jako vhodnou formu realizace těchto doporučení proto navrhujeme definovat oprávnění Kontrolního výboru zastupitelstva Středočeského kraje vůči příspěvkové organizaci Krajská správa a údržba silnic,“ doplnil předseda kontrolního výboru Ivo Šanc (STAN).

Krajská správa a údržba silnic hospodaří s mnohamiliardovým majetkem, stejně jako například krajské nemocnice, kde je ale z našeho pohledu nezávislá kontrola možná, protože kontrolní a řídicí funkce plní představenstvo a dozorčí rada se zástupci kraje. V případě příspěvkové organizace KSÚS je kontrola a komunikace ze strany samosprávných orgánů kraje minimální, jak ostatně konstatuje i výše zmíněný audit. Stejný princip a obdobnou úpravu, se kterou nyní přichází Starostové ve Středočeském kraji, už zvolil například Karlovarský kraj.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…