Šarapatka (BPP): Jsme Západ… Opravdu?

31.10.2016 20:36

Na Západě platí pro volbu prezidenta demokratická pravidla. U nás ale někteří, nespokojení s výsledkem prezidentské volby, šilhají po Majdanu a chtějí přímo zvoleného prezidenta sesadit. Chováme se tedy opravdu jako Západ?

Šarapatka (BPP): Jsme Západ… Opravdu?
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Návštěva Dalajlámy v České republice spustila, již nevím kolikátou, kampaň proti prvnímu přímo zvolenému prezidentovi Zemanovi. Část politického spektra se dodnes nedokázala smířit s tím, že nevyhrál jejich kandidát s čírem, Karel Schwarzenberg, nýbrž Miloš Zeman.  Přitom, pokud se jim prezident Zeman nelíbí, není nic jednoduššího než v příštích volbách postavit takového kandidáta, který Zemana lehce porazí. Prostě normální demokracie.

Jenže u nás je to jinak. Volby nevolby, Zemana je třeba se zbavit za každou cenu a každá záminka poslouží stejně dobře. Ministr Herman tak přijal Dalajlámu coby ministr, člen české vlády, přestože vláda rozhodla, že setkání na oficiální úrovni není žádoucí. Ruku mu při tom vedli, podle svědectví ministra zahraničí Zaorálka, dva ex-diplomaté, dříve dlouhodobě působící v USA….. Do toho se zamotá staroušek Brady, který ani neví, jaká falešná hra se kolem něj hraje. Slova ministra Hermana, že měl Brady údajně dostat od prezidenta vyznamenání jen pokud oželí Dalajlámu, totiž nepotvrdili ani účastníci jeho rozhovoru s prezidentem, ministři Ťok, Mládek ani velvyslanec Slovenska Weiss, který měl být také přítomen. Prezidentův úmysl udělit Bradymu vyznamenání nepotvrdila dokonce ani kanadská ambasáda v Praze, kterou by, podle protokolu a mezinárodních uzancí, musela Kancelář prezidenta republiky o úmyslu vyznamenat kanadského občana (Bradyho) předem informovat a následně by také předem musela získat k jeho vyznamenání souhlas kanadského prezidenta. Nic takového se ovšem nestalo. Takže?? Ministr Herman nejenže nerespektoval rozhodnutí vlády ohledně přijetí Dalajlámy, ale ohledně vyznamenání Bradyho nemluvil pravdu (řečeno velmi eufemisticky). I tak se ale pan Brady vrátí do Kanady s celou krabicí nejrůznějších medailí a klíčů. Budiž mu to přáno. Otázkou ale je, zda si na něj někdo z těch, kteří pro něj tak horují, vzpomene ještě za dva měsíce? Asi těžko, stejně tak, jako o něm nikdo nevěděl 14 dní před aférou s metálem od pana prezidenta.  A mimochodem, medaili „Za zásluhy“ od města si vysloužila také další z rodiny pana Hermana, tentokrát teta z Českých Budějovic. Prostě samý hrdina. Nebo možná taková rodinná sběratelská vášeň.

Někde jsem se dočetl, že jen v koncentračním táboře Mauthausen zemřelo více než 9000 Čechů a Slováků. Možná by proto měl pan ministr myslet s medailemi také na ně, nejen na své rodinné příslušníky.

A aby toho nebylo málo, 28. října svolali oponenti demokraticky zvoleného Miloše Zemana na Staroměstské náměstí protestní shromáždění jako truc podnik proti oslavě státního svátku ČR na Hradě. Uváděný důvod? Nesouhlas s pročínským prohlášením nejvyšších představitelů České republiky, excesy prezidentova mluvčího atd.

Možná, že místo prohlášení opravdu stačila diplomatická nóta ministerstva zahraničí, mluvčí prezidenta opravdu v posledních kauzách svými argumenty nepřesvědčil….. 28 říjen ale není svátek Hradu, je to státní svátek nás všech, všech občanů naší země, už skoro sto let. Je proto ubohé ho takto zneužívat!

Protestní shromáždění zorganizoval ex-majitel Fortuny Michal Horáček, který se prý chystá porazit prezidenta Zemana v příštích prezidentských volbách. Uvidíme….. Asi se ale už nemůže dočkat, a proto spustil kampaň poněkud předčasně. K lidem na shromáždění promluvili, kromě jiných, také Miroslava Němcová z ODS nebo Petr Gazdík ze Starostů. Ale zatímco na exaltovaná, avšak bezobsažná, prohlášení a výzvy paní Němcové jsem již z Parlamentu zvyklý, účast Petra Gazdíka na tomto podniku mne docela překvapila. Vždy jsem jej totiž považoval za jednoho z nejserióznějších členů našeho zákonodárného sboru. Že by začátek volební kampaně po boku KDU-ČSL, jak si o tom cvrlikají vrabci na střeše? Uvidíme…, ale přesto, být účasten při výzvách na odstranění prezidenta nedemokratickou cestou považuji za zcela nepatřičné.

Na shromáždění se mávalo transparenty „Jsme Západ“. S tím souhlasím! My jsme Západ, především ten Západ, kde fungují demokratické principy. A kde se respektují výsledky voleb, i když se nám třeba ten který vítěz nelíbí. Na Staroměstském náměstí se ale organizátoři pustili do dehonestujícího protestu proti řádně zvolenému prezidentovi, což mně připomnělo spíš Majdan v Kyjevě než demokratickou diskusi. Kyjev je ale přece na Východě! Tak jen doufám, že jsme stále natolik Západ, aby se příště, třeba hned 17. listopadu, nezačalo na Staromáku střílet! Někteří by si to totiž asi opravdu přáli. 

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.