Šarapatka: Bruselská mantra

04.10.2015 9:59

V ČSSD panuje na téma uprchlíků široká škála názorů a TOP 09 by zase, podle europoslance Niedermayera, asi ubytovávala imigranty v hotelech nebo na zámcích.

Šarapatka: Bruselská mantra
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Při pátečních Událostech, komentářích na ČT 24 jsem měl možnost s Jeronýmem Tejcem (poslancem ČSSD) a Luďkem Niedermayerem (europoslancem za TOP 09) diskutovat na téma uprchlíků a podmínek jejich pobytu v České republice.

Předseda ústavně – právního výboru PSP ČR Tejc vcelku nepřekvapivě a jasnými argumenty hájil dnešní politiku a konkrétní kroky svého ministra vnitra Milana Chovance. Na politice ČSSD je překvapivý spíše pouze extrémní rozptyl názorů jejich nejvyšších představitelů na tuto tématiku. Od pragmatického a dosti razantního postoje ministra Chovance (i Jeronýma Tejce), přes váhavou, nepříliš čitelnou a nestabilní pozici premiéra Sobotky až po zcela neskutečné počínání a idealistické blábolení jejich ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera.

Europoslanec za TOP09 Luděk Niedermayer naproti tomu asi ještě nepochopil, koho že v tom Bruselu vlastně zastupuje. Zda své voliče nebo bruselskou nomenklaturu. Přestože má většina obyvatel České republiky na současnou uprchlickou vlnu zcela jasně čitelný a negativní názor, neúnavně a opakovaně v pořadu zdůrazňoval jakési morální právo uprchlíků na důstojné přijetí v Evropě. No, asi to byla nějaká ta multi–kulti mantra, která se dnes učí v Bruselu. Stejně tak poté kritizoval, za vehementní podpory redaktora pořadu, údajné nedůstojné podmínky v českých detenčních zařízeních. Sice v žádném z nich nebyl, jak se prořekl, ale zato o nich četl v Respektu.

Faktem sice je, že většina nově budovaných detenčních kapacit pro uprchlíky v České republice vzniká urychlenou přestavbou nepotřebných vězeňských zařízení, neboť dříve, v 90. letech vybudovaná azylová zařízení , byla, jako nepotřebná, k naší smůle, zrušena. O nedůstojných podmínkách v nich, nebo dokonce o nevhodném zacházení s uprchlíky, však nepochybně hovořit nelze.  Ti lidé, z nichž jen někteří (asi 10%) mají opravdu podle mezinárodních dohod na azyl právo, přece přišli do Evropy ilegálně a již tím naše zákony porušili. To je jako máme ubytovat v Alcronu? Nebo třeba na Orlíku? A kromě toho detenční zařízení slouží pouze k  dočasnému ubytování běženců po dobu, kdy probíhá jejich registrace, kontroluje se jejich zdravotní stav, zjišťuje se, zda nemohou být pro naši společnost nebezpeční atd. Tak nám to totiž ukládají schengenské, dublinské a jiné dohody, o kterých pan europoslanec možná ještě neslyšel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.