Šarapatka: Dilema imigrace

27.04.2015 17:13

Imigranti proudící přes Středozemní moře do Itálie na cestě po stovkách umírají. Staví tak Evropu před těžké, možná osudové dilema.

Šarapatka: Dilema imigrace
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Přijmeme-li je, zachráníme mnohým z nich život, neboť tak nám přikazuje humanita. Ale současně tím postupně zničíme svou vlastní evropskou identitu. Je příští konec tisíce let staré křesťansko-židovské Evropy a její kultury adekvátní cenou?

Otázkou ovšem je, kdo by měl vlastně zachraňovat tyto imigranty, proudící po statisících z krizových oblastí do Evropy? Solidární schengenské státy, nebo ti, kteří krize v oblastech, odkud imigranti přicházejí, zažehli?

Ti, kdo podpořili britsko-americkou intervenci v Iráku v roce 2003 kvůli imaginárním chemickým zbraním Saddáma Husajna?

Nebo strůjci britsko-francouzské intervence v Libyi, při které došlo, v zájmu demokracie a ropných kontraktů, k odstranění Muammara Kaddáfího? Výsledkem jejich počínání je totální chaos, vládnoucí od pádu diktátora v této severoafrické zemi. O moc zde bojují 2 znepřátelené vlády, v zemi vznikly milice hlásící se k Islámskému státu. A rozvrat země hraje do karet pašerákům lidí, jejichž lodě kotví v libyjských přístavech. Neboť násilí, chaos a zvůle vyhání miliony lidí z jejich domovů.

A stejné je to v Sýrii, kdysi kvetoucí a jediné sekulární arabské zemi, kde za roky občanské války zemřely statisíce obětí a odkud do okolních států před sektářským násilím musely utéct čtyři miliony Syřanů.

Kloním se k názoru, že o uprchlíky by se měly postarat především vlády těch států, které se na destabilizaci jejich zemí i zničení jejich domovů podílely.

Souhlasím s premiérem Bohuslavem Sobotkou, když na Bruselském summitu opakovaně odmítl podepsat bianko šek na povinné přijímání imigrantů v zemích Evropské unie a trval na tom, že to musí být rozhodnutí jednotlivých národních vlád. Není pravdou, že by Česká republika nebyla solidární. A není ani výjimečně rasistická nebo xenofobní. Žije u nás přece početná vietnamská i ukrajinská komunita.

Ale uprchlíci ze Sýrie či Libye jsou nám natolik kulturně vzdáleni, že by jejich masový příliv mohl opravdu problémy v naší většinové společnosti způsobit. A otázkou je, zda by vůbec měli zájem žít tu spolu s námi a podřizovat se se našim normám a zákonům. Kromě toho, z definice má azylová politika chránit před bezprostředním nebezpečím a poskytovat pomoc těm, kteří jsou pronásledováni. Mnozí z těch, kteří se do EU nyní snaží dostat , jsou však často vedeni především ekonomickými důvody. Česká vláda je připravena pomoci uprchlíkům v zemích původu a vyčlenila na tuto pomoc finanční prostředky.

Na summitu v Bruselu premiér přislíbil na boj proti organizátorům nelegální migrace technické prostředky a odborníky našich ozbrojených složek.

Nejsem si však zdaleka jistý, že kroky dohodnuté v Bruselu budou stačit.

Nelze tolerovat ilegální vstup imigrantů do schengenského prostoru a následně jim dokonce umožnit v EU dlouhodobě žít. Na začátku jejich nového života v Evropě přece nemůže být porušení zákona. V opačném případě se stane pro imigranty standardem jejich budoucího jednání.

Imigranti by měli být také předem informováni o tom , že se Evropa za léta změnila. Je jiná, než byla v 60. a 70. letech minulého století. Dnes zde jen těžko najdou práci uprchlíci, kteří neumějí jazyk anebo nemají slušnou kvalifikaci. A určitě je proto v Evropě nečeká ráj na zemi, který zde mnozí očekávají.

Měli bychom si možná vzít příklad z Austrálie. Ta má k azylu a migraci zcela jiný přístup než Evropa a ilegální imigranty absolutně netoleruje. Internuje je na ostrovech v Pacifiku, posílá do Kambodži nebo je vrací do jejich mateřských zemí.

Nesouhlasím s publikovanými názory, které požadují, abychom se připravili na budoucí imigranty, kteří nebudou mluvit česky a často ani žádným světovým jazykem. Prý se jim musíme přizpůsobit. Naopak, to oni se musí přizpůsobit nám!

A my si musíme zachovat právo rozhodovat o tom, koho pozveme, aby s námi v naší zemi žil, a koho ne. A musíme nekompromisně požadovat, aby tito noví spoluobčané ctili naše zákony, naše zvyky a náš způsob života. V opačném případě se totiž dočkáme hořících měst a střelby v ulicích nebo obchodech, jak jsme toho svědky již dnes ve Francii, Belgii, Holandsku a jinde v západní Evropě.

A to přece nechceme!

reklama

autor: Milan Šarapatka - profil

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.