Šarapatka: Jiný pohled na příčiny současné imigrantské krize

14.09.2015 9:10

Příčiny problémů s imigrací je třeba hledat především v ekonomické oblasti. Začínají v období kolonií a pokračují v době evropského poválečného hospodářského zázraku.

Šarapatka: Jiný pohled na příčiny současné imigrantské krize
Foto: archiv M. Šarapatka
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

Není snad již pochyb o tom, že konkrétně za současnou vlnu uprchlíků směřujících do Evropy mohou především ty síly, které se podílely na destabilizaci oblastí, odkud uprchlíci odcházejí. V Libyi to byly Velká Británie s Francií, v Iráku, Afganistánu a Sýrii zase Spojené státy. Vždyť většina lidí přece nechce opustit svůj domov, pokud je k tomu války nebo jiné katastrofy nedonutí. Evropa řeší, co s uprchlíky, kteří se valí do Evropy, místo toho, aby řešila důvody, proč tito lidé ze svých zemí utíkají.

Problém imigrace je však ještě podstatně hlubší a příčinu je, dle mého názoru, třeba hledat především v ekonomické oblasti.

Polovina současného lidstva dnes žije na hranici chudoby. Kde žije tato zbídačená polovina obyvatel naší Země? Především v bývalých koloniích, které po staletí ekonomicky rabovaly koloniální mocnosti. Současně s ekonomickým využíváním celých kontinentů, způsobily však ještě něco možná horšího. Přiměly postupně místní obyvatele k tomu, aby opustily dosavadní životní hodnoty a způsob života a zasely do nich touhu snažit se vyrovnat způsobem života svým bývalým koloniálním pánům. Že tyto evropské hodnoty a způsob života na jiných kontinentech, až na výjimky, nefungují, se přesvědčujeme stále znova a znova. Proč se těmto lidem, proboha, stále snažíme vnutit naše hodnoty a názor na demokracii a třeba lidská práva a nenecháme je žít po svém?

Stejně tak později, v období poválečného evropského hospodářského boomu, Němci, Francouzi a další otevřeli své země imigrantům a vytvořili si z nich levnou pracovní sílu na podřadné práce. Francouzi pozvali do své země miliony Alžířanů, Maročanů a dalších obyvatel svých bývalých kolonií a Němci zase miliony Turků nebo Kurdů. Pouze někteří z nich ve svých nových domovech uspěli. Problém však většinou nastává až s jejich potomky, kteří díky změnám ve společnosti a hospodářství hostitelských zemí již mnoho možností na uplatnění nemají, živoří na okraji společnosti a jsou snadným cílem pro radikalizaci.

Z Bruselu, a také z Německa, z Rakouska i dalších zemí nyní stále hlasitěji slyšíme požadavky na tzv. evropskou solidaritu. Někteří se nás pokoušejí vydírat. Ale Česká republika  nebombardovala ani Libyi nebo Sýrii, ani neměla koloniální říši v Africe a ani se nepodílela na evropském hospodářském zázraku v 60. a 70 letech minulého století.

Tak proč bychom měli nyní řešit to, co jsme nezpůsobili?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…