Šarapatka: Příměří na základě dohody Minsk II funguje-nepřejícníkům navzdory

10.03.2015 12:17

Z českých médií je zřejmé, že kancléřkou Merkelovou dohodnuté příměří mnoha našim novinářům a politikům vyloženě vadí. Zvláště TOP 09 jako by již ani neměla jiný politický program než zpochybňovat těžce dosaženou dohodu, horovat pro dodávky zbraní Ukrajině a štvát Evropu do války proti Rusku.

Šarapatka: Příměří na základě dohody Minsk II funguje-nepřejícníkům navzdory
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Nesdílím tento názor. Naopak, mise kancléřky Merkelové, prezidenta Hollanda a nakonec i prezidenta Putina byla perfektně odvedenou úspěšnou diplomatickou misí, která přiměla obě znepřátelené strany, aby se dohodly na kompromisu a uzavřely, doufejme dlouhodobé, příměří. Výsledkem je úspěšné stažení těžkých zbraní z linie bojů a především konec zabíjení Ukrajinců Ukrajinci. Nechápu, jak může být něco takového někomu proti mysli.

Samozřejmě, že Rusko bylo a je součástí ukrajinského problému. Jak bylo mimo jiné uvedeno v nedávno zveřejněné zprávě zahraničního výboru Sněmovny Lordů Britského parlamentu, „Velká Británie a Evropská unie hrubě podcenily nesouhlas Ruska s námluvami Západu s Ukrajinou a v současné krizi se ocitly jako nic netušící náměsíčníci“. Jak to, že mne to u našeho Ministerstva zahraničí ani dost málo nepřekvapilo?

Ale stejně jako je tedy Rusko součástí konfliktu na Ukrajině, musí být také součástí jeho řešení.  S Ruskem musí Evropa jednat dostatečně sebevědomě a s ohledem na své zájmy, hospodářské, bezpečnostní strategické. Na druhé straně by však měla respektovat i zájmy Ruska a neuchylovat se k jeho izolaci. Rusko je neoddělitelnou součástí Evropy, ať si to někteří z nás přejí nebo ne.

Je pro naši část Evropy mimo jiné zásadním dodavatelem energetických a dalších surovin a zůstane jím ještě mnoho let. Je také odběratelem velké části evropské průmyslové produkce. Tento trend je dlouhodobý a oboustranně výhodný. Je proto otázkou, zda sankce uvalené na Rusko, a reciproční opatření z ruské strany, mohou mít vůbec nějaký výsledek kromě vzájemného ekonomického oslabení. Sankce totiž Rusko evidentně k tomu, aby se vzdalo svých zájmů na Ukrajině, nedonutily, a zatímco rusko-evropský obchod během ukrajinské krize výrazně poklesl, ten rusko-americký utěšeně roste!

A co se týká stále skloňovaných zbraní, Ukrajina je nepotřebuje. Ukrajina potřebuje mír a nějakou obdobu Marshallova plánu, tj. pomoc při realizaci hospodářských reforem a obnově svého hospodářství.

Kdo tedy ve skutečnosti potřebuje zbraně na Ukrajině? A komu by se případně dostaly do rukou? Ukrajinské pravidelné armádě? Těžko. Ta opakovaně ukázala svoji neochotu bojovat proti Ukrajincům na východě země a současně také nekompetentnost na velitelských postech. Tedy jednotkám Pravého sektoru, které se označují nacistickými symboly a za svého ideového vůdce považují Stepana Banderu? Anebo soukromým batalionům ukrajinských oligarchů, Kolomojského a dalších? Mnoho otázek……Měli by na ně odpovědět hlavně ti, kteří tak vehementně dodávky zbraní na Ukrajinu podporují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích