Šarapatka: Schwarzenberg kontra Zaorálek. Aneb, na ministry zahraničí máme opravdu štěstí!

20.10.2015 5:32

Pánové Schwarzenberg a Zaorálek se v Otázkách Václava Moravce přeli na téma konfliktu v Sýrii. Jeden vyjadřoval názory Bruselu a druhý pro změnu zájmy Bilderbergu.

Šarapatka: Schwarzenberg kontra Zaorálek. Aneb, na ministry zahraničí máme opravdu štěstí!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Milan Šarapatka

o, co předvedli pánové Zaorálek a Schwarzenberg v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize, mně opravdu už hlava nebere. Nemám ani tak na mysli knížecí „noblesní“ sprosťárny.  Na ty už jsme si celkem zvykli, a podle některých dnes dokonce patří k dobrému vkusu jimi své okolí obšťastňovat.
Mám na mysli jejich názory a komentáře na válku v Sýrii.

Podle Zaorálka to Rusové (v Sýrii) „nemají celé domyšlené“ a také „ jen poskrovnu cílí na Islámský stát, spíše napadají umírněnou opozici vůči Asadovi“.

No tak Rusové útočí na ISIL (Islámský stát) a další islamistické skupiny v Sýrii už asi 14 dní a vypadá to, že ISIL je opravdu konečně na ústupu. Zatímco Západní koalice na ISIL doteď útočila minimálně rok a bez jakéhokoli úspěchu. ISIL po celou tu dobu posiloval a dobýval další území v Sýrii i Iráku. Jak by také ne, když spojenci této koalice jsou mimo jiné Turecko, Saudská Arábie a Katar, které stály u samého zrodu ISIL a vehementně jej zbraněmi i penězi dodnes podporují. Nepochybně s plným vědomím dalších zemí.

A co se týká té takzvané umírněné a údajně i demokratické protiasadovské opozice, viděl ji v poslední letech vůbec někdo? Podle přímých pozorovatelů situace v Sýrii totiž dávno žádná neexistuje. A pokud vůbec existovala a nebyla jen zbožným přáním některých krvelačných politiků, toužících zasít občanskou válku v Sýrii, pak se již před 4 lety po prvních střetech se syrskou armádou rozutekla. Dílem zpět do USA nebo Spojených arabských emirátů a dílem přímo do náruče ISIL a an-Nusrá, pobočky Al-Káidy v Sýrii.

Vážený předseda TOP 09  nás naopak upozornil, že je mu téměř osmdesát let a prakticky nikdy nezažil, aby bombardování vedlo k míru. A také že „všechny velmoci budou v Sýrii  bojovat do posledního Syřana“ .

No dobře, ale co potom bombardování Bělehradu, které jste schvalovali na setkání Bilderbergu, jak jste nám laskavě nebo z neopatrnosti ráčil prozradit při plenární schůzi Parlamentu? To, co se mu ve Vašich kruzích říká humanitární bombardování……

Jaký je asi mezi takovými bombardováními v hlavě pana Schwarzenberga rozdíl?

A názor, že budou velmoci bojovat v Sýrii do posledního Syřana? To jako že nám pan ex-ministr zahraničí Schwarzenberg potvrzuje, že se dnes v Sýrii střetávají zájmy Ruska a USA, a proto že se tam válčí? Tak to je novina a s tím naopak stoprocentně souhlasím. A je to úplně stejná situace jako na Ukrajině, kam ještě před nedávnem kníže Schwarzenberg (naštěstí jen řečmi) posílal americké zbraně a pak hořce litoval toho, že jeho rad USA neuposlechly. Tam se zase mělo bojovat do posledního Ukrajince. Naštěstí pro ty Ukrajince to zatím nějak nevyšlo.

Odstupující předseda TOP09 také v televizní relaci, s výhradou, schválil dohodu EU s Tureckem, kterou se EU pokouší o zastavení uprchlické krize. Je opravdu otázkou, zda EU za tu hromadu peněz (83 mld. Kč) a další nebezpečné ústupky Turecku, dostane to, co požaduje a co Turecko slíbilo. Stačí si uvědomit, jakým státem dnes Turecko je a kdo je prezident Erdogan a jeho strana. Dle mého názoru se už dnes v Turecku jedná o více méně otevřenou vládu Muslimského bratrstva. Za tři měsíce, po předčasných tureckých volbách, může být (a asi i bude) ale všechno jinak. Erdogan odhalí karty a nastolí otevřený náboženský režim. Možná….

Samozřejmě že je třeba pomoci těm 2 milionům Syřanů, kteří žijí v uprchlických táborech v Turecku. Pokud finanční pomoc slíbená EU opravdu půjde na zlepšení jejich životních podmínek, jsem všemi deseti pro. Proč ale na druhé straně EU úplně zapomíná na dalších asi 8 milionů syrských uprchlíků, žijících v uprchlických táborech uvnitř Sýrie? Ti si snad žádnou pomoc nezaslouží, protože trpí na území ovládaném zlým Bašárem Asadem a ne Evropské Unii momentálně milým Recepem Erdoganem? Až dosud těchto 8 milionů uprchlíků živil z 80% Bašárův režim a z 20% na jejich přežití přispívalo OSN. Nyní však byla i tato omezená mezinárodní pomoc zastavena. Domnívám se proto, že by stálo alespoň za zamyšlení, kam naši bilaterální pomoc nebo mezinárodní pomoc, na které se podílíme, nasměrovat.

Abych svůj komentář nějak ukončil, podle toho co jsem v Otázkách Václava Moravce viděl a slyšel si myslím, že pan ministr Zaorálek nám v podstatě řekl pouze to, co slyšel v Bruselu a pan Schwarzenberg zase to, co si myslí v Bilderbergu. Ale to, jak se věci opravdu mají, to jsme se, bohužel, nedozvěděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice