Šarapatka (Úsvit): Kam zamíří Ukrajina pod vedením svého nového prezidenta?

17.06.2014 7:34

Sleduji dění na Ukrajině od samého začátku ukrajinské krize. A byl jsem také přítomen jako pozorovatel jak na referendu na Krymu tak u ukrajinských prezidentských voleb.

Šarapatka (Úsvit): Kam zamíří Ukrajina pod vedením svého nového prezidenta?
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Přesto stále váhám se soudem, kam bude Ukrajina v nejbližší době, ale i v dlouhodobějším horizontu směřovat.

O referendu na Krymu jsem toho již napsal dost, a co jsem nenapsal sám, napsali za mne jiní.

Tak jako osud Krymu, byla i volba prezidenta Porošenka předem poměrně jasnou záležitostí. Ne že by se pro něj nevyjádřili velkou většinou sami Ukrajinci. Po jeho, nikdy nezveřejněném, přijetí u Angely Merkelové více než 3 týdny před volbami, Porošenkově předvolebním spojení s Kličkem a jejich dohodě o budoucí dělbě moci, nebylo však možné o budoucím výsledku pochybovat.

Před volbami jsem měl pocit, že se Petro Porošenko opravdu může stát znovusjednotitelem Ukrajiny, a že může přinést Ukrajině mír. Vedly mne k tomu důvody jako jeho úspěšnost v podnikání, zkušenost v politice i exekutivě nebo jeho kořeny na jihovýchodě Ukrajiny.

Jeho první rozhodnutí v roli prezidenta mne však přivádějí do rozpaků. Zintenzivnění „protiteroristické operace“ ne východě Ukrajiny, střelba do civilních obyvatel východoukrajinských měst, použití mezinárodně zakázané munice, to všechno jistě východoukrajinské separatisty k jednacímu stolu nepřivede.

A jiná cesta k vyřešení konfliktu než jednání všech zainteresovaných stran neexistuje. Stále totiž, podle mého, platí, že se na Ukrajině odehrává geostrategický souboj a ani Západ ani Rusko se, z mnoha důvodů, jen tak vlivu na Ukrajinu nevzdají. Optimálně by proto mohl Ukrajinu v budoucnosti čekat politický osud Finska v období studené války. Což by mohla být pro Ukrajinu výhra, neboť o její přízeň by se ucházely obě strany. Anebo strany konfliktu vůli k jednání nenajdou a pak to může pro Ukrajinu znamenat jen další chaos případně dokonce občanskou válku, což by byla tragedie nejen pro tuto zemi, ale pro všechny včetně nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.