Šarapatka (Úsvit): Můj postoj ke kauze zahalování v České republice

03.09.2014 22:38

Na základě dotazu pana redaktora Lukáše Petříka na můj názor ohledně zahalování v Čechách jsem se rozhodl uveřejnit svou odpověď i na svém blogu.

Šarapatka (Úsvit): Můj postoj ke kauze zahalování v České republice
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Více než 12 let jsem působil v muslimských zemích a setkal jsem se s islámem v jeho nejrůznějších formách.

Rád bych se proto k záležitosti nošení muslimských šátků v Čechách vyjádřil.

Nošení hidjabu je v mnoha islámských zemích tradicí, je samozřejmou součástí ženského oděvu a nelze proti němu jako takovému nic namítat. V Evropě se však v poslední době stal kromě tradiční součásti oděvu také viditelným symbolem příslušnosti k muslimské komunitě. Jeho nošení je tak výrazem jak se se vymezit a odlišit od většinové společnosti. A v tom vidím problém.

Jsem přesvědčen o tom, že lidé, kteří přicházejí žít do Evropy z jiných kontinentů, aby zde našli živobytí a nový domov, by měli respektovat tradice, zvyky a způsoby většinové společnosti a nikoli se snažit za každou cenu odlišovat. Stejně tak jsme  my povinni dodržovat jejich tradice, když přijedeme do jejich zemí na návštěvu nebo se tam rozhodneme žít. Nošení šátku hidjab nepochybně takovým odlišovacím znakem je.

Nesouhlasím proto s názorem paní Šabatové, že nošení šátku hidjab, jakožto symbolu islámu na veřejnosti včetně škol, není problémem. Stejně tak bude problémem až se islámské studentky v Čechách začnou bránit společným hodinám tělocviku s chlapci nebo budou vyžadovat zvláštní vyhrazené hodiny plavání, jak se to již nyní stává v Německu, Francii nebo Belgii, zemích se silnými muslimskými komunitami.

Pravidla používání hidjabu na veřejnosti by proto měla být u nás, tak jako ve Francii a dalších zemích, upravena konkrétní právní normou a její dodržování vymáháno zákonnými prostředky, aby napříště nemohlo docházet k různým výkladům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce