Šarapatka (Úsvit): Problémy s nežádoucí imigrací se nám zatím vyhýbají. Ale jak dlouho?

20.10.2013 14:47

Ruská policie pokračuje v razii proti přistěhovalcům z postsovětských republik. Podle mě je to logické. Rusko má vlastních ekonomických problémů dostatek.

Šarapatka (Úsvit): Problémy s nežádoucí imigrací se nám zatím vyhýbají. Ale jak dlouho?
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

K tomu se potýká s imigrací z bývalých členských zemí Sovětského svazu, se kterými má těsné vztahy a které považuje za své tzv. blízké  zahraničí. Většina těchto států se potýká s neutěšenou ekonomickou situací (i když některé osamostatněné republiky naopak profitují z těžby nerostných surovin) a to vede jejich obyvatele k  odchodu za prací do ruských velkoměst. .

V dobách socialistické diktatury režim snadno zlikvidoval každý zárodek  etnických sporů a umožnil soužití nesourodých etnik (podobně jako tomu bylo v Titových dobách na území bývalé Jugoslávie ). Po pádu diktatury však  začalo  okamžitě docházet ke konfliktům. Vyhrocené jsou zejména vztahy mezi etnickými Rusy a příslušníky kavkazských národů.

Evropa je v podobné situaci, neboť pokračuje dlouhodobý trend masivní imigrace ze všech dalších kontinentů (kromě Severní Ameriky) do bohaté Evropy.

Tento trend byl nastartován již nedlouho po 2. světové válce, kdy evropské vlády samy lákaly zahraniční dělníky na práci do svých zemí, aby jim pomohli s obnovou válkou zničené Evropy a jejího hospodářství (například Německo a další země Turky nebo Francie Alžířany).

Uvedu zde příklad z Alžírska, kde jsem působil jako velvyslanec. Alžírští a další frankofonní dělníci původně přijížděli do Francie  na pětileté pracovní kontrakty.

Francouzští zaměstnavatelé po jejich uplynutí požadovali, aby jim vláda z ekonomických důvodů kontrakty prodloužila. Následně levicové francouzské  vlády vyslyšely volání gastarbeitrů a povolily jim přivézt si do země své rodiny. Co se dále týká Alžířanů, k jejich množství ve Francii přispěl i fakt, že po odchodu Francouzů z Alžírska v roce 1962 s nimi zemi opustily i statisíce loajálních Alžířanů, tzv. "Harkis" (například policistů) a emigrovali do Francie.

V nadsázce si tak říkám, jestli není pro Českou republiku vlastně dobře, že zde vládnul 40 let socialistický režim. Nepřijali jsme kvůli němu Marshallův plán a neprosperovali jsme v uplynulých desetiletích tak jako některé západoevropské země. Navíc jsme neměli žádné kolonie, a tak je český jazyk pro většinu cizinců obtížný a nesrozumitelný. Ale právě díky tomu jsme pro ekonomickou imigraci (z východu i jihu) stále ještě  především tranzitní zemí, přistěhovalci se k nám nehrnou a problémy s nimi se nám dosud ve větší míře vyhýbají. Jedinou srovnatelnou paralelou jsou vietnamští imigranti, jenže zde jde o zcela jinou kategorii, neboť nejsou, až na výjimky, závislí na našem sociálním systému.

Měli bychom proto co nejdříve, nejlépe ihned, uzákonit takový systém, který by nás problémů s nežádoucí imigrací, se kterými zápasí západoevropské země, ale i Rusko, uchránil. Předchozí vlády totiž dělaly vše pro to, abychom se západní Evropě co nejdříve v této oblasti přiblížili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce