Šarapatka (Úsvit): Vždyť tam jsou lidi! (Výpověď lékaře z Doněcku)

05.09.2014 18:15

Před několika týdny jsem měl možnost se v Praze krátce setkat s dvojicí ukrajinských lékařů z Doněcku. Byli v Praze na dovolené a zbýval jim týden do návratu na Ukrajinu.

Šarapatka (Úsvit): Vždyť tam jsou lidi! (Výpověď lékaře z Doněcku)
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Pan Aleksandr je profesorem na lékařské fakultě, paní Elena neuroložkou na jedné z doněckých poliklinik. Pochopitelně mne zajímalo, jaká je skutečná situace v Doněcku, jak bojové akce ovlivňují jejich lékařskou praxi a životní podmínky obyvatel města. Musím říct, že se mne rozhovor s nimi skutečně silně dotkl.

Hned na začátku rozhovoru jsem se zeptal, jaké mají pocity před návratem z letní prázdninové Prahy do bojujícího Doněcku. Odpověď byla velmi lakonická. Jsme lékaři, víme, kde nás potřebují, .... a máme tam syna.

Vyprávěli mi, jak jejich syn, také lékař, traumatolog, po každém dalším bombardování automaticky odchází do nemocnice, protože ví, že tam za několik desítek minut přivezou nové raněné, a jak na operačním sále operuje raněné pod kontrolou samopalníka. Vyprávěli mi, že byla vybombardována vysoká škola, kterou dříve studovala jejich dcera. Vyprávěli mi, jak jejich příbuzní museli žít v městečku poblíž Doněcku, před tím než mohli odejít mimo oblast bojů, prožili mnoho dní bez vody, elektřiny a možnosti koupit bez problémů základní potraviny. A museli vařit na ohni před domem tak jako ve středověku.

Obyvatelé Doněcku se snaží odejít z oblasti bojů do klidnějších míst. Někteří k příbuzným a známým, ať už na Ukrajině nebo v Rusku, někteří za přechodný pobyt v bezpečí musí i platit. Peníze však ubývají, a proto jsou i tací, kteří se naopak do Doněcku museli vrátit a přežívají ve městě bez dopravy, vody, elektřiny, bez potravin.... .

Na závěr rozhovoru si paní Elena se slzami v očích povzdechla „ jestli bude válka dále pokračovat, co s námi a naším rodným městem bude?". Co víc dodat? Doufám, že všichni dostanou konečně rozum, a že boje na východě Ukrajiny skončí. Možná dokonce už dnešním dnem, pokus se mocní v Minsku dohodnou.

„Vždyť tam jsou lidi!" (J. Werich)

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…