Sasová (Svobodní): Tanec kolem sirotků

21.09.2018 20:20

Co vedlo 44 členů Svobodných k podpisu pod článkem o přijetí sirotků ze Sýrie?

Sasová (Svobodní): Tanec kolem sirotků
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Je s podivem, kolik lidí, zejména z pravicových a pseudo pravicových stran dokáže tancovat do rytmu písně politických oponentů, když se jim to hodí. Jejich motivace zpravidla není veřejnosti známá, ale lze ji dobře odhadnout.

Kolegové z politických stran pak mají možnost odhadovat motivaci s mnohem větší přesností, protože znají poměry ve straně i jednotlivé členy.

Co tedy vedlo 44 členů Svobodných k souhlasu s obsahem článku o přijetí 50 syrských sirotků?  Dovolím si odhadnout. Je to vzpupnost, snaha o demonstraci síly, frustrace? Frustrace z toho, že se ve straně slibně rozvíjí liberálně konzervativní frakce Svobodní Plus, která není nakloněna jejich ultralibertariánskému vidění světa a která tím získává stále více příznivců? Snaha o demonstraci síly, protože ovládají stranu (pod článkem je podepsaný předseda a 3 ze 4 místopředsedů), webové stránky a facebookové stránky, kde se často vyjadřují jménem strany i v rozporu s názory ostatních členů? Vzpupnost, protože Republikový výbor jim občas dá pocítit, že je vyšším orgánem nežli Republikové předsednictvo, a že se jeho usnesením musí řídit, i když se jim to nelíbí a rádi by si dělali, co chtějí?

Můj názor je takový, že platí všechny tři varianty. A že je to špatně. Co je ale mnohem horší? Že se signatáři článku zpronevěřili programu strany, Dobře vědí, že i když se veřejnosti stále nabízí varianta, že si dobrovolně sirotky rozeberou české rodiny a budou se o ně starat, bude to stát daňové poplatníky mnoho peněz a budou to muset nedobrovolně financovat. Skvělý finanční rozbor provedl ve svém článku Miroslav Jahoda https://miroslavjahoda.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=679789, nebudu to tedy opakovat. Nejde ale jen o finance. Ty rodiny zjevně nevědí, do čeho jdou a až tu výchovu a péči nezvládnou, co s dětmi bude dál? Vrátíme je zpátky jako vadné nebo nevyhovující zboží? Nebo je umístíme do našich ústavních zařízení? Škoda, že tyto otázky zůstávají na různých diskusních fórech naprosto bez povšimnutí. Odpověď by totiž musela být ANO, a to už v rytmu písně o sirotcích není.

V programu Svobodných je mimo jiné uvedeno: „Pomoc bližnímu je odpovědností jednotlivce, rodiny a soukromoprávních spolků.“ Jak se to tedy slučuje s tím, že chce 44 členů Svobodných investovat do výchovy Syrských sirotků peníze českých daňových poplatníků? Celá kauza je to o to horší, že v ČR máme mnoho dětí, a to i nemocných, zdravotně postižených, které by potřebovaly pomoc, a které na ni mnohdy marně čekají. Kde byli tito Svobodní dosud? Proč dosud nikdy nebojovali za pomoc českým dětem? Protože je české děti nezajímají? Protože by tím své spolustraníky nenaštvali, nešlo by o demonstraci síly? Nebyli dosud tak frustrovaní z nenáviděné frakce?

Ať už byly motivy k napsání článku jakékoliv, nevěřím, že to byla solidarita se sirotky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…