Scheinherr (Praha sobě): Nový terminál Smíchov postupně získává zelenou

18.03.2023 14:51 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k plánované rekonstrukci nádraží Praha-Smíchov

Scheinherr (Praha sobě): Nový terminál Smíchov postupně získává zelenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek primátora Adam Scheinherr

Rekonstrukce nádraží Smíchov získala stavební povolení. Za mne ukázkový projekt kvalitní koordinace a spolupráce mezi magistrátem a Správou železnic za poslední čtyři roky. Za město jsme přišli s vizí, aby se zanedbaná dopravní stavba za pár let stala moderním dopravním hubem, hodným 21. století. V minulosti se budovaly různé druhy nádraží na různých místech, autobusové na jednom, vlakové zase jinde.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49427 lidí

Naopak na Smíchově budou cestující moci na jednom terminálu využít dálkové, regionální i městské vlaky a autobusy, metro, tramvaje, a předtím odstavit auto na velkém P+R parkovišti s jedním tisícem míst. Vše bude navíc díky efektivnímu řešení budov jednoduché, bezpečné a přehledné.

Samotná budova železničního nádraží získá moderní, kultivované, a hlavně bezbariérové prostory. Celkově se zvýší i kapacita pro cestující. Navíc se nám podařilo dohodnout zachování ikonické centrální části pozdně funkcionalistické budovy nádraží, postavené v letech 1953-1956 architekty Ladislavem Žákem a Janem Zázvorkou.

První práce budou zahájeny již letos v rámci nulté etapy. Bude zrušeno severní nástupiště a Pražský Semmering bude poprvé v historii napojen přímo na Smíchovské nádraží. Letos na podzim bude taktéž snesena pěší lávka do Radlic a jedná se o náhradním řešení do doby vybudování terminálu. Mezitím poběží soutěž na navazující celkovou rekonstrukci nádraží včetně kolejiště a naváže na to stavba terminálu.

Pokud vše půjde podle plánu, v letech 2027/2028 může být vše hotovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…