Schwarz (BPP): Jednání zastupitelstva, které se konalo-nekonalo a projev, který nezazněl

20.11.2015 16:53

Na žádost opozičních zastupitelských klubů Strany zelených, ANO 2011, ČSSD a Nezávislých svolala starostka Jana Černochová na 19.11.2015 mimořádné jednání Zastupitelstva MČ Praha 2.Téma: Projekt bytového domu Zvonařka a památkově chráněná roubenka.

Schwarz (BPP): Jednání zastupitelstva, které se konalo-nekonalo a projev, který nezazněl
Foto: TOP 09
Popisek: Otto Schwarz

„Mimořádně svolané zastupitelstvo Prahy 2 se schází v mimořádné situaci. Na opakované žádosti investora  projektu „Bytový dům Zvonařka“ o vydání souhlasného stanoviska, reagovala během posledních devíti let naše městská část jako účastník územního řízení negativně, a to s naprosto logickým odůvodněním: projekt  není v souladu s platným Územním plánem hl.m. Prahy.

Tohle byly jediné a poslední věty, které v průběhu  včerejšího bleskového „ jednání“ zastupitelů naší městské části zazněly na téma kontroverzního stavebního projektu, které v současné době hýbe Prahou 2 anebo přinejmenším dolní částí Vinohrad. Jako jeden z  předkladatelů návrhu usnesení, jsem se pokusil zdůvodnit, proč by si zastupitelstvo městské části Praha 2 mělo vyhradit kompetenci v této věci rozhodnout . Po výše uvedené úvodní větě mi ovšem bylo předsedající starostkou Janou Černochovou odebráno slovo. Protože vzápětí koaliční zastupitelé odmítli schválit program jednání, bylo zasedání po 16 minutách ukončeno. A občanům-rezidentům z dotčené lokality Pod Zvonařkou, kteří přišli v hojném počtu vyjádřit svůj názor, tak zbyly jen oči pro pláč…..i takto vypadá v praxi zastupitelská demokracie.

Ano, vše se včera formálně odehrálo zcela demokraticky: menšinová  opozice nedisponovala dostatečným počtem hlasů pro schválení programu (jak jinak) a koalice prostě neměla vůli se na kontroverzní téma s občany veřejně bavit, protože argumenty PRO výstavbu v dané lokalitě jsou velmi vágní.

Co tedy ještě mělo včera v rámci mého včerejšího úvodního vystoupení na jednání zastupitelstva Prahy 2 zaznít?

„Po devíti letech negativních stanovisek k tomuto projektu má být předložen Radě městské části Praha 2 návrh souhlasný. Co změnilo? Územní plán nikoli. Projekt? Ano, ten se změnil, ale výrazně k horšímu. Tím myslím především z hlediska nárůstu objemu stavby, abych neurazil pány architekty, protože nacpat takto objemný stavební komplex do úzkého prostoru svahu vedle Nuselských schodů, kde navíc „překáží“ památkově chráněná roubenka,  je úkol jistě nadlidský. To, že rada jako samosprávný orgán jen na vteřinu uvažuje o tom, vydat kladné stanovisko k něčemu, co je v zásadním rozporu s územním plánem, nás vedlo k tomu, že se náš klub Nezávislých připojil k návrhu, aby si kompetenci rozhodnout vyhradilo zastupitelstvo.

Tím druhým motivem je dát možnost i občanům, především rezidentům z té lokality, na jejichž život by měla případná realizace v mnoha ohledech negativní dopad , aby získali více informací a mohli vyjádřit i jejich názor. Teprve včera, evidentně v souvislosti se svoláním mimořádného jednání zastupitelstva, se zřejmě poprvé během oněch minulých devíti let objevily letáčky, ve kterých investor zve na zítřek občany k diskuzi o projektu. Nevím, kolik z těch, s kterými jsme včera na Nuselských schodech mluvili a vyslechli jejich názory, dorazilo na dnešní jednání zastupitelstva, ale účast je tu opravdu hojná, i když termín 10 hodin dopoledne, který určila paní starostka Černochová,  není v tomto ohledu zrovna nejšťastnější. Pro mne osobně bylo včera největším šokem, když nám tito občané nevěřili, že budou opravdu na jednání zastupitelstva vpuštěni a že dokonce mají ze zákona možnost promluvit a vyjádřit svůj názor! Tady je asi obecně něco špatně z hlediska dlouhodobé komunikace této radnice směrem k občanům Prahy 2“….

Ano, musím, bohužel, konstatovat, že zejména včera to bylo opravdu hodně špatně. Obávám se, že občan, kterého zklamou jeho volení zástupci způsobem, jak se stalo právě včera, už příště nepřijde a o věci veřejné kolem sebe se přestane zajímat. A to je škoda, i když……někoho tohle zřejmě naopak potěší!  

   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…