Schwarz: Demokracie je právě v tom, že lidem řeknu, co jsem zač

11.01.2017 15:20

Projev na 54. schůzi sněmovny 11. ledna 2017 k Zákonu, kterým se mění zákon o střetu zájmů:

Schwarz: Demokracie je právě v tom, že lidem řeknu, co jsem zač
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz

Kolegyně, kolegové, mě mrzí, že tady není kolega Chvojka, protože jsem mu včera slíbil, že mu dovyprávím, co mně vadí. Tak já to vezmu v rychlosti. (Ministr Chvojka signalizuje, že sedí ve své poslanecké lavici. Předsedající: Kolega Chvojka je vlevo.) Už ho vidím, pane ministra. Takže pane ministře, vadí mi opravdu to, ne, že bych podle vás, jak jste myslel, tady chtěl zdržovat, tak proto v rychlosti. Vadí mi to, že když člověk jde do politiky a do jakékoliv úrovně, myslím tím úrovně komunální, krajské i sem, a opravdu se otevře, tzn. ukáže všechno, co má, anebo, že je lékařem, učitelem, policistou, strážníkem, tak ti lidé mají možnost toho člověka zvolit. Tak se také stalo, tak se sem hnutí dostalo, díky lékařům, učitelům, lidem, kteří prostě na tu kandidátku šli, a všichni věděli, kdo je volili, co mají, co nemají. A teď půjdu k tomu, co mě vadí.

Vadí mi to, že právě i vy, pane ministře, sice jste chviličku pan ministr, ale jste možná díky hnutí ANO ministrem. Díky tomu tady, už tady jiného ministra nevidím, ministr vnitra odešel, nevadilo vám, že pan Babiš se jako podnikatel přihlásil do politiky s hnutím nespokojených občanů, dostal se sem a poskládali jsme koalici. Všichni to věděli.

Mně to připadá asi tak jako když se ožením a za 14 dní po svatbě začnu manželce říkat, že má zelené oči, když je předtím měla taky. Tak to mně vadí. A vadí mně, kdybych měl zvednout zákon bez ohledu, jestli to je na pana Babiše, mně to vadí i na sebe, pane ministře. Protože se mně může stát, že mě příště v obci budou chtít někdo volit a když se opravdu stanu třeba starostou nebo místostarostou, tak poskládám koalici a pak mi někdo řekne: Dobře, ale ty jsi byl bývalý policista. My nechceme, aby starostové byli policisté. Tak se zase něco přijme a nebudu. To je špatně. Já si myslím, že právě ta demokracie, jak ji chápu já, asi špatně, neříkám, že dobře, ale demokracie je právě v tom, že lidem řeknu, co jsem zač, co jsem dokázal a co chci dokázat.

A lidé si mohou vybrat, jestli mě sem pošlou, nebo nepošlou. Tak jste si vy mohli vybrat jiného koaličního partnera, který nevlastnil Agrofert, který nebyl policistou, jako já. Já s Agrofertem nic nemám. Pan Babiš není můj předseda. Ale říkám to do budoucna. Myslím si, že je v této zemi potřeba úplně jiných zákonů, prosím vás, a nebo menšího počtu zákonů než přibírat.

Chci říct panu místopředsedovi Filipovi, prostřednictvím pana předsedajícího, že jeho projev mně byl nejbližší, nebál se nazvat, tak to vidím hodně já, jak to asi je. Chci jenom zdůraznit, že mi opravdu vadí to, že když se skládala koalice, já jsem taky pro koaliční program zvedl ruku, vždy jsem ctil koaliční hlasování a vadí mi, že vám to teď před volbami prostě vadí. To je špatně. To není dobrý příklad do budoucna. To je všechno. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…