Schwarz (KDU-ČSL): Radnice jako vymalovaná

27.04.2016 22:48

Chystáte se vymalovat a vyměnit koberce a naivně se domníváte, že tohle dokáže zrealizovat odborná firma, kterou jste si najali, bez dalšího „odborného“ dohledu? Omyl, takhle náročná akce se neobejde bez kvalifikovaného stavebně-technického dozoru!

Schwarz (KDU-ČSL): Radnice jako vymalovaná
Foto: TOP 09
Popisek: Otto Schwarz

Vedení městské části Praha 2 v tomto ohledu v minulých dnech nic nepodcenilo. Pro vymalování a překobercování budovy radnice byla nejprve v rámci zadávacího řízení vybrána firma, která nepochybně musela splnit všechny kvalifikační předpoklady. Ovšem v duchu hesla „důvěřuj, ale prověřuj“, byla navíc angažována ještě další firma, která bude na „staveništi“ provádět stavebně-technický dozor. Dlužno upřesnit, že tato akce proběhne v budově, kde sídlí oddělení investic městské části Praha 2 čítající celkem osm pracovníků. Jednou z náplní činnosti tohoto oddělení je také (citace z webu městské části) „provádění dozoru a technické kontroly prací, prostavěnosti a finančního čerpání“…..

Laik by si pomyslel, že při takovéhle akci v budově radnice projde jeden z pracovníků investičního oddělení 1x (či 2x) denně v rámci svých povinností a ve své pracovní době část budovy, kde budou probíhat práce, a zkontroluje, jestli někde nezůstaly šmouhy, případně vyzkouší, jestli malířské štafle drží. A současně mrkne, jestli kladeč koberců nešidí na lepidle a používá předepsané ochranné pomůcky. To je ovšem pouze laická představa. Dle názoru vedení radnice může tuhle náročnou činnost zvládnout výhradně kvalitně zaplacená externí stavební firma. Ponechme přitom korektně stranou, že právě ona vybraná dozorčí firma nepožívala v minulosti při rekonstrukcích obecních bytů na Praze 2 zrovna valné pověsti co do kvality odvedené práce, o které někteří rýpalové navíc tvrdili, že bývala i poměrně značně předražená.

Nicméně v Praze 2 máme osvícené radní, kteří vědí rozhodně lépe než nějaký laik či rýpal, co je pro městskou část dobré a prospěšné, a tak se v tomto případě dotyčný radní ani neobtěžoval projednat zadání externího stavebního dozoru za stotisícové částky v radě. Aby nedošlo k omylu: v případě angažmá dozorčích pro malování a kobercování radnice se poněkud nestandardně nejednalo o radního, v jehož gesci je správa majetku. A tak bude opozice nepochybně zase blábolit jako kolovrátek o „neúčelném vynakládání obecních prostředků“, jenže nám se zrovna na účtech díky masivnímu výprodeji obecního majetku válí tolik peněz, že bychom  s nimi mohli radnici místo malování vytapetovat. Tak proč „nerozpustit“ při téhle akci ještě něco navíc, že? Musíme samozřejmě počítat s tím, že prosťáčkovi by se mohla zdát částka skoro 450 tisíc korun za „dozor“ při vymalování a překobercování budovy radnice hodně neskutečná. Ve smlouvě o dílo s dotyčnou firmou tedy použijeme vzletnou specifikaci, že se bude jednat o „investorsko-inženýrskou činnost a činnost spojenou s výkonem koordinátora bezpečnosti práce“. No a je vymalováno, tož vítejte na Praze 2!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…