Schwarzenberg: Buďme rádi, že máme prezidenta frajera

23.05.2023 15:14 | Ze sítí

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na kritiku Václava Klause na adresu prezidenta Pavla

Schwarzenberg: Buďme rádi, že máme prezidenta frajera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Bývalý prezident Václav Klaus dal obsáhlý rozhovor CNN Prima News, ve kterém se obul do vlády kvůli její rozpočtové politice. To je pole, kterému rozumí a měli bychom pozorně poslouchat, co k tomuto tématu říká.

V tomtéž rozhovoru ale také zaútočil na prezidenta Pavla. Jeho cestu na motocyklu do Selbu označil za frajeřinu. Je to pravda. Buďme rádi, že máme prezidenta frajera a nikoliv nudného a namyšleného, starého a zapšklého dědka.

Pak mu ale vytkl ještě něco. Byl prý “šokován”, že prezident Pavel poděkoval Berndu Posseltovi za jeho přínos k česko - německému smíření. Kdokoliv sledoval politiku Bernda Posselta a jeho výroky v posledních deseti letech tak ví, že se opravdu poctivě a také úspěšně snažil nasměrovat Sudetendeutsche Landsmannschaft ke smíření se starou vlastí a ke spolupráci s Čechy. Jsou o tom nespočetné doklady. Že nadále odsuzuje Benešovy dekrety je pochopitelné a popravdě řečeno, nikdy jsem nepochopil, proč např. horníci z Mostu či pošumavští sedláci, které tak krásně popisuje Karel Klostermann, měli pykat za nacismus, se kterým mělo co společného jen málo z nich. Samozřejmě, že jsme to v poválečné době zneužili a naše krajany vyhnali.

Že bychom ale dnes, osmdesát let po druhé světové válce a zločinech, které se staly během ní a také po ní, když jak pachatelé, tak oběti jsou téměř všichni na onom světě, měli sveřepě setrvávat na stanovisku z roku 1946, je strašlivé. Ostatně, jiný bývalý prezident, Miloš Zeman, svého času podotkl, že “jen idiot nemění názory”. V tom měl pravdu.

Vždyť třeba hrabě Šlik, který byl jako první přiveden na popraviště před Staroměstskou radnicí v roce 1621, vědec Gregor Mendel, matematik Bernard Bolzano, ale i např. Prokop Holý patří k velkým osobnostem českých dějin. Samozřejmě, kdyby byli v té době naživu, byli by v roce 1945 odsunuti, neboť to všechno byli čeští Němci. Podle Klause bychom je ani jejich potomky dnes zřejmě neměli oceňovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

sudeťáky nařídili odstěhovat vítězné mocnosti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 23.05.2023 15:19:23
a Benešovy dekrety do toho moc netahejte....

|  10 |  0

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Útoků nožem v Německu přibývá. Páchají je nejčastěji muslimští imigranti

23:07 Fiala (SPD): Útoků nožem v Německu přibývá. Páchají je nejčastěji muslimští imigranti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k útokům noži v Německu.