Schwarzenberg: Ludvík Vaculík byl svůj. Nepodléhal pokušení moci či ješitnosti, nebo svodům režimu

12.06.2015 4:31

Zemřel Ludvík Vaculík. V posledních dnech se k tomu vyjadřovali zajisté povolanější, než jsem já. Ale přiznávám, že se mě toto úmrtí hluboce dotklo.

Schwarzenberg: Ludvík Vaculík byl svůj. Nepodléhal pokušení moci či ješitnosti, nebo svodům režimu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Poprvé jsme se setkali někdy zhruba před třiceti lety, při jedné z mých návštěv Prahy. A vlastně jsme si ihned dobře rozuměli. Vyprávěl jsem mu už tenkrát, jaký velký dojem na mě udělala jeho první kniha Sekyra, kterou jsem v emigraci někde získal. Později jsem četl jeho Český snář, vynikající portrét jisté doby českého disentu a jiné knihy a úvahy v novinách. A především jsem se s ním vždycky rád setkal, ať to bylo na Horňácku, nebo v Praze. Byl to člověk, který byl svůj. Šel svou cestou a nepodléhal pokušení moci či ješitnosti, nebo svodům režimu. Měl samostatnou paličatou valašskou hlavu. Už nikdy nebudu poslouchat dávno zapomenuté písničky z 18. a 19. století, které zpíval. Byl to člověk, jehož jazykový zájem dovedl do Lužice, aby tamní příbuzný jazyk studoval, se svými zvláštnostmi a archaismy. A vždy jsem měl po setkání s ním, i když to bylo někdy náhodné, mnohem lepší náladu než před tím. Bude nám strašně chybět. Nebudu už číst o jeho zahradě v Dobřichovicích, jak se tam ty stromy a keře vyvíjí. Děkuji za vše, co jsem s ním mohl zažít a čemu jsem od něj mohl naslouchat.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…