Schwarzenberg: Museli bychom být šílení, abychom o výstupu ČR z EU začali byť jen uvažovat

16.06.2017 21:11

Karel Schwarzenberg na Facebooku

Schwarzenberg: Museli bychom být šílení, abychom o výstupu ČR z EU začali byť jen uvažovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Náš bývalý prezident Václav Klaus nás vyzývá, abychom zahájili přípravy k výstupu z Evropské unie, která proti nám zahájila řízení v souvislosti s tím, že nechceme v České republice přijmout systém kvót na přijímání uprchlíků. Stávající prezident samozřejmě přitakal a prohlásil, že to je manipulace s naší státností. Zřejmě oba vidí lepší ochranu Českého státu v rámci společenství nezávislých států pod vedením Ruské federace.

Což je názor jako každý jiný, ale od Václava Klause jako od národohospodáře bych očekával, že si spočítá, kolik by nás stálo, kdyby najednou kolem českých hranic vyrostly celní hranice, kterými by náš nejdůležitější obchod byl zatížen. Investice by u nás samozřejmě prudce upadaly, protože ty směřují pouze do zemí, které disponují velkým trhem, ze kterého bychom ovšem byli z podstatné části vyloučeni.

Mám jisté pochyby, že vystoupení z Evropské unie může znamenat jakoukoliv výhodu pro Velkou Británii. A to je hospodářská velmoc a ostrov. Lidé v malé zemi uprostřed Evropy, která je obklopena ostatními státy EU, by museli být šílení, aby o tomto výstupu začali byť jen uvažovat.

Karel Schwarzenberg

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…