Schwarzenberg: Neodbočujme k autoritářskému režimu východního typu

18.10.2013 13:00

Dopis Karla Schwarzenberga voličům.

Schwarzenberg: Neodbočujme k autoritářskému režimu východního typu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Dobrý den, dámy a pánové,

již za několik dní nás čekají předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Vzhledem k událostem posledních měsíců se zdá, že tentokráte nepůjde jen o tradiční souboj programů a osobností, na který jsme byli poslední léta zvyklí. Tyto volby rozhodnou o dalším směřování naší země, a jsou proto nejdůležitější od roku 1990.

Lidé jsou zklamáni z průběhu posledních let, nedůvěřují politikům a politice vůbec. Přiznávám, že za sebou máme těžké období. Nepopírám chyby, které náš kabinet udělal. Musíme si však připomenout, že jsme po celou dobu procházeli hlubokou hospodářskou krizí, která zasáhla celý západní svět. Ještě v roce 2009 byl defi cit našeho státního rozpočtu ohromný a zadlužení stoupalo překotným tempem. Jedinou možností jak zamezit dalšímu propadu a stabilizovat hospodářství byly úsporné kroky. Některá opatření byla možná až příliš plošná a nebrala dostatečný ohled na skupiny lidí, které se ocitly v obtížné situaci.

Podařilo se nám krizí projít a dnes máme přes všechny potíže stabilní ekonomiku, která je v Evropě považována za jednu z nejdůvěryhodnějších. Státy, které šly cestou růstu na dluh, za to dnes platí mimo jiné vysokou nezaměstnaností. I když víme, že i u nás mají mnozí lidé potíž sehnat práci, s mírou nezaměstnanosti pod hranicí osmi procent patříme mezi nejúspěšnější části Evropy. Naše země je teď připravená na další růst.

Považuji za úspěch, že se přestaly poslední dobou korupční kauzy zametat pod koberec. Dnes už si konečně ani vysoce postavení lidé a politici nemohou být jisti před zásahem spravedlnosti. Policie a státní zástupci mají mít možnost v tomto nadále pokračovat, i oni však musí mít úctu k právu a ústavě.

Málokdo z nás si po nedávných prezidentských volbách dovedl představit, jaké budou mít následky. Ani já jsem netušil, že po devíti měsících bude hlavním tématem české politiky boj o ústavu a snaha kradmo zavést autoritářský režim.

Jako vždy v dobách hospodářských krizí povstávají populisté a demagogové, kteří nabízejí jednoduchá řešení a vládu silné ruky. Připomeňme si, jak dopadly státy, které si ve třicátých letech minulého století zvolily tuto cestu.

Demokracie nezná jednoduchá řešení. Jak říkal Tomáš Garrigue Masaryk: „Je to stálá a vytrvalá práce, ta trpělivá každodenní práce drobná spolupráce, ne ovšem práce nahodilá, ale plánovitá, programová.“ Měli bychom si konečně uvědomit, že jak parlament, tak politické strany jsou jenom zrcadlem společnosti. A to jak ve zlém, tak i v tom dobrém.

V těchto volbách se může rozhodnout, zda budeme pokračovat ve vývoji započatém v listopadu 1989, nebo zda z cesty k fungující parlamentní demokracii odbočíme směrem k autoritářskému režimu východního typu. Jsem přesvědčen, že demokratický systém je i přes své nedostatky tím nejlepším ve srovnání se všemi ostatními. Budu rád, když v tomto úsilí podpoříte naši TOP 09 s podporou Starostů a nezávislých.

Na závěr bych Vás chtěl požádat, abyste nelámali hůl nad demokracií, využili svého důležitého práva a přišli 25. a 26. října k volbám do Poslanecké sněmovny.

Za to Vám děkuji.

V úctě
Karel Schwarzenberg

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.