Schwarzenberg (TOP 09): Cestou na vojenskou přehlídku prezident uctívá pouze Rusko

07.04.2015 22:26

Poslanci TOP 09 nesouhlasí s cestou prezidenta Miloše Zemana na vojenskou přehlídku v Moskvě, která je součástí oslav konce druhé světové války.

Schwarzenberg (TOP 09): Cestou na vojenskou přehlídku prezident uctívá pouze Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Klub TOP 09 a Starostové proto navrhl, aby se sněmovna dnes akcí mimořádně zabývala. Zařazení tohoto bodu na schůzi koaliční poslanci odmítli.

„Sluší se uctít památku padlých. Položit věnec, pronést modlitbu, připomenout zásluhy a utrpení. Ale nešel bych na parádu armády, která toho času útočí na Ukrajině,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Prezident se přítomností při parádě klaní a vzdává hold ruské armádě, nikoliv těm, kteří padli při osvobozování Československa. Pokud uctíme ruskou armádu, musíme uctít také například ukrajinské, běloruské vojáky a také vojáky středoasijských republik. Neboť vojáci z těchto zemí byli v roce 1945 podstatnou a velkou částí Rudé armády, která u nás bojovala. Účastí na přehlídce zdůrazňuje velmocenské postavení Ruska a uctívá pouze Rusko“ dodal Karel Schwarzenberg.

Poslanecký klub TOP 09 a Starostové chtěl navrhnout Poslanecké sněmovně ČR usnesení k cestě prezidenta. „Zařazení bodu, ve kterém bychom navrhli usnesení k cestě prezidenta Miloše Zemana, je to jediné téma, které v těchto dnech zajímá zahraniční média,“ uvedl místopředseda klubu TOP 09 a Starostové Marek Ženíšek.

Návrh usnesení poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové

Poslanecká sněmovna nesouhlasí s účastí prezidenta republiky Miloše Zemana na vojenské přehlídce v Moskvě.

Poslanecká sněmovna si váží oběti všech padlých sovětských vojáků. Žádá proto prezidenta republiky, aby uctil jejich památku vhodnějším způsobem, než holdem ruským zbraním, které dnes ohrožují suverenitu a územní celistvost Ukrajiny, jejíž občané při osvobozování Československa padli také.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce