Schwarzenberg (TOP 09): Takto se chová slušný člověk, který neohýbá páteř

28.03.2016 21:46

Tentokrát svůj článek nenapíšu sám, neboť jsem v uplynulém týdnu objevil tento v deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, líčící návštěvu německého prezidenta v Číně. Takto se chová slušný člověk který neohýbá páteř. Je to pro nás velice poučné.

Schwarzenberg (TOP 09): Takto se chová slušný člověk, který neohýbá páteř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Gauck vyzrál na čínskou státní bezpečnost

Spolkový prezident dodržel slovo a na návštěvě Číny se setkal nejen se zástupci vlády, ale také s advokáty a zastánci lidských práv

Felix Lee, Peking

Čínské vedení mohlo tušit, že návštěva německého spolkového prezidenta nebude zrovna jednoduchá. Ale že Joachim Gauck už první den své návštěvy přelstí dokonce tamní státní bezpečnost – s tím nepočítal asi nikdo.

V pondělí večer se Gauck po svém oficiálním programu sešel na německém velvyslanectví v Pekingu s advokáty a aktivisty v oblasti lidských práv, mezi nimiž byli také Mo Shaoping a Shang Baojun. Vicekancléř Sigmar Gabriel (SPD) se s nimi během své návštěvy Číny před dvěma lety pokusil rovněž sejít, čínská státní bezpečnost tomu tenkrát však dokázala zabránit.

Ačkoli také tentokrát státní bezpečnost byla aktivistům v patách a od setkání s Gauckem je „odrazovala“, podařilo se je uskutečnit. Po téměř dvouhodinovém rozhovoru prohlásil jeden ze zástupců: „Jsme velmi dojati.“ Gauck si prý navzdory svému plnému programu „našel čas pro lidská práva v Číně“.

Předtím Gauck ubezpečil německé novináře, že při setkání mimo jiné s prezidentem a tajemníkem strany Siem Ťin-pchingem a premiérem Liem Kche-čchiangem projedná také konkrétní jednotlivé případy kritiků režimu. „Vycházejme z toho, že jsem uvedl i jména“. Také v úterý vedl Gauck hovory se zástupci čínské občanské společnosti. V pekingské umělecké čtvrti 798, spoluzaložené kdysi mimo jiné Ajem Wej-wejem, se setkal s pěti prominentními spisovateli. „V debatě o lidských právech, roli práva v socialistické společnosti, problému platnosti ústavy a občanských svobod je důležité naslouchat nejen oficiálním hlasům, ale také hlasům řadových občanů,“ řekl Gauck následně. Doplnil si tak prý svůj obrázek o Číně.

Spolkový prezident se netajil tím, že – na rozdíl od většiny evropských prezidentů a premiérů – nebude dávat najevo pouze své ohromení Čínou a jejími nablýskanými mrakodrapy.

Rozpory, kterých si všiml, se nebál konfrontovat své hostitele. Jak může země, ve které je propast mezi chudými a bohatými tak veliká, stále zdůvodňovat tento jev marxismem, zeptal se při své pondělní návštěvě ústřední partajní vysoké školy.

S odpověďmi jako „modernizace socialismu s čínským znaménkem“ se nespokojil. Ve středu chce Gauck oslovit studenty renomované univerzity Tchung-ťi v Šanghaji. Mohl by přitom přijít se svou vlastní verzí odpovědí. „Je důležité naslouchat nejen oficiálním hlasům, ale také hlasům řadových občanů“

Spolkový prezident Joachim Gauck

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.