Schwarzer (ANO): Dočkají se Boskovice sportovní haly?

15.06.2015 6:26

Stavbu haly v Boskovicích už několik měsíců provázejí otazníky. Bývalé vedení města schválilo, že hala vyroste na Slovákově ulici, v důsledku komplikací se založením stavby byly ale práce zastaveny.

Schwarzer (ANO): Dočkají se Boskovice sportovní haly?
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Celý projekt sportovní haly na ulici Slovákova je od počátku problematický,“ říká boskovický radní Pavel Schwarzer (nezávislý za ANO). Podle něj se jedná o příliš velkou stavbu, která se nehodí do stávající zástavby a znepříjemní život lidem v okolí. Hala by totiž měla vyrůst vedle školy v těsné blízkosti zástavby rodinných domků. Majitelé domků se proto stavbě přirozeně brání.

Situace kolem výstavby sportovní haly se stala postupně politickou záležitostí, což do jisté míry odvádí pozornost od nejdůležitějších argumentů. Dnešní opozice se snaží za každou cenu prosadit pokračování výstavby. Je ale nutné se na věc podívat trochu s nadhledem.

Vzhledem k tomu, že zastupitelé jsou zástupci občanů, neměli by nikdy prosazovat nic proti zájmu občanů. Pokud nedojde k dohodě a je předpoklad problému, neměly by volené orgány města prosazovat svoji vůli. V souvislostí s výstavbou haly nebylo dosaženo dohody a souhlasu občanů s výstavbou, což je závažný fakt. Je nutné si také uvědomit, že občané volí svoje zástupce, aby spravovali jejich majetek s péčí řádného hospodáře a zastupitelé i radní zase musí vědět, že nehospodaří se svými penězi, ale s veřejnými prostředky. Proto s těmito prostředky musí nakládat velmi uvážlivě.

Nové vedení radnice zjistilo, že na základě dostupných podkladů nedokáže dnes nikdo stanovit, kolik bude stavba haly skutečně stát. Projekt již neodpovídá dnešním trendům a sama stavba skrývá mnoho nejasností. Stavět a nevědět za kolik se stavba postaví, si nemůže dovolit ani podnikatel, který utrácí svoje peníze. Už vůbec ne vedení města, které nakládá s veřejnými prostředky a musí s nimi řádně hospodařit.

To je zcela zásadní problém, protože pokud se realizuje stavba z veřejných prostředků, musí být řádně připravena. Zejména projekt, musí být přesný a výkazy výměr odpovídat skutečnosti, aby zhotovitelé mohli stavbu přesně nacenit. Protože se cena stavby soutěží, musí být tyto podklady objektivní, přesně zpracované a dobře zkontrolované. Když dá zhotovitel cenovou nabídku na stavbu, musí vědět, co bude stavět a objednatel zase musí vědět, co za svoje peníze dostane. Pokud má stavba zastaralý projekt a jsou nejasnosti v tom, jak se stavba bude realizovat, nese to velká rizika pro ty, kteří mají rozhodovací pravomoci. V případě výstavby haly v Boskovicích je takových nejasností mnoho a riziko nárůstu ceny stavby je moc velké.

„Bylo by asi dobře si v našem malém a krásném městečku přestat hrát na boj koalice a opozice a vzít všichni rozum do hrsti. Měli bychom se snažit domluvit, jak se z problémů kolem haly dostat se ctí tak, abychom si všichni nepřivodili problémy ještě větší. Asi by bylo rozumné zkusit najít vhodnější lokalitu. Většina občanů viděla jako nejvhodnější lokalitu například areál v Červené zahradě. Měli bychom zajistit moderní a ověřený projekt. Poradit se, jak se problematika řešila jinde, kde už podobné zařízení bylo realizováno a zeptat se na zkušenosti s výstavbou a provozem. A také se pokusit získat na stavbu nějakou dotaci, pokud to bude možné. Tak chce postupovat nové vedení města Boskovic.“ Zakončil Pavel Schwarzer

Definitivní rozhodnutí k hale by mělo padnout na jednání zastupitelstva 23. června. „Zastupitelstvo buď zruší, nebo nezruší usnesení o výstavbě haly. Jak hlasování dopadne, to si nikdo netroufá odhadnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Stavba dvou úseků D35 zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky

10:21 Premiér Fiala: Stavba dvou úseků D35 zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky

Další dva úseky dálnice D35 v Pardubickém kraji zahájilo v pondělí 6. května 2024 Ředitelství silnic…