Sdružení Mostečané Mostu: Pane primátore, neměl byste se už konečně zamyslet nad svou prací?

02.03.2017 9:40

Reakce klubu zastupitelů ze Sdružení Mostečané Mostu (SMM) ke kritickým výrokům primátora statutárního města Mostu Jana Paparegy (nestr. za SčMo), veřejně vznesených prostřednictvím médií vůči opozici po neuskutečněném zasedání Zastupitelstva města Mostu ve čtvrtek 23. února 2017:

Sdružení Mostečané Mostu: Pane primátore, neměl byste se už konečně zamyslet nad svou prací?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Pan primátor Jan Paparega má za sebou další premiéru. Jednou bylo zasedání zastupitelstva zrušeno pro jeho naprostou neznalost legislativy platné pro konání zasedání městského parlamentu, jednou mu z jednání odešla celá opozice (protože nedostala sebemenší šanci rozporovat Mostečany poškozující rozhodnutí koalice) a konečně minulý čtvrtek se rozešlo zastupitelstvo proto, že opozice nepodpořila program. Tento krok ale nebyl namířen proti občanům, jak se nám snaží pan primátor podsunout, byl jenom dalším dokladem jeho neschopnosti vést zastupitelstvo, respektive město Most.

Opozice nemá jinou možnost – a v případě Mostu to platí dvojnásob – jak upozornit občany na zvěrstva prováděná koalicí, než čekat na chybu koalice. A když už nedostane prostor jinak, tak třeba nepodpořit program zasedání. Základní úlohou primátora je, že musí mít přehled o tom, kolik vlastně má přítomných „svých“ zastupitelů na jednání. Pokud zjistí, že mu chybí jeden hlas, tak je pravidlem a slušností požádat opozici o podporu. To pochopitelně pan primátor neučinil. A tak opozice pro program nezvedla ruku – hlas totiž chyběl koalici, ne opozici. Možná by se měl primátor tato základní pravidla fungování opozice a koalice konečně naučit a uplatňovat v praxi.

Opozice v našem zastupitelstvu nemá možnost zastavit nepravosti, jako je třeba výměna jednoho z nejlukrativnějších pozemků v centru města za naprosto bezcenné kousky pozemků po celém Mostě s panem Zelenkou. Odpověď vedení radnice na protest opozice byla opravdu zarážející – město prý od Zelenky dostalo „strategicky důležité pozemky“. A tak pozor, vážení občané! Až pojedete či půjdete kolem bývalé Severografie (která patří Zelenkovi), až pojedete na Skyřice kolem kousku pozemku vedle plechových hal, až půjdete kolem záhonků u Zelenkových „bonbónků“ v ulici Bělehradská atd., tak vězte, že jdete kolem strategicky důležitých pozemků. Stejné to bylo se schválením dotace na fotbal, u které nikdo neví, kde vlastně skončila a kontrolu za město provádějí lidé, kteří fotbal vedou a byli příjemci dotace atd. Jak se má opozice bránit? Bohužel jenom tím, že čeká na chybu koalice.

A tak se nabízí pár otázek.

Pane primátore, nebylo by lepší místo vydání vyhlášky, která většině občanů Mostu mnoho nepřinese (protože vydat ji jenom pro Souš by bylo hloupé), sejít se s oběma stranami a hledat vzájemné kompromisy, které by vedly ke vzájemné dohodě garantované městem? (To byste se ale musel opakovaně s aktéry sporu scházet – a na to asi nemáte čas).

Pane primátore, opravdu chcete tvrdit, že rozšíření protialkoholové vyhlášky o několik dalších ulic je nezbytně nutné zrovna 23. února, když vám na magistrátu leží žádosti o toto rozšíření dlouhé měsíce? (Vyhláška se rozšiřuje již několik let a na žádost občanů se ještě několikrát rozšiřovat bude.)

Pane primátore, opravdu vyjednáváte tak velikou stavbu a úvěr na ní tak děsně akčně, že vám banka nepodrží výhodný úrok o čtrnáct dní déle? (Jestliže ano, tak potěš nás pánbůh za takové odborníky!)

Pane primátore, neměl byste se spíše zamyslet nad svou prací (kéž by už!) než vytvářet paniku mezi občany?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.