Sdružení žen KDU-ČSL pokračuje v dosavadním úspěšném kurzu

01.10.2015 7:24

Sdružení žen KDU-ČSL zvolilo na svém volebním Sněmu nové vedení.

Sdružení žen KDU-ČSL pokračuje v dosavadním úspěšném kurzu
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Předsedkyní Sdružení žen byla jednomyslně potvrzena Eliška Janšová, stejně konsenzuálně byl zvolen i zbytek vedení - statutární místopředsedkyně Zdenka Kumstýřová a místopředsedkyně Pavla Stankayová, Marie Svobodová a Marie Jílková. Vedení se tak obměnilo pouze částečně, potvrzuje to klidnou atmosféru a vnitřní stabilizaci organizace.

Téměř 30 delegátek Sdružení žen se nevěnovalo pouze volbám -  Sněmu se zúčastnila i čestná předsedkyně SŽ Michaela Šojdrová, poslankyně Evropského parlamentu a představila svoji práci. Mimo jiné řekla: "Europoslankyní jsem se stala také díky aktivitě a velké podpoře Sdružení žen během volební kampaně. Jsem hrdá, že jsem stále součástí Sdružení žen, i když mi moje pracovní vytížení neumožňuje se účastnit všech jeho aktivit. Můžete si být ale jisty mojí stálou podporou, první společná akce nás čeká na začátku roku 2016 při přípravě kandidátek do krajských a senátních voleb. Tyto a každé další volby budou opět testem toho, zda dokážeme zvolit ženy do vyšších zastupitelských funkcí bez kvót. KDU-ČSL zatím ve vládě kvóty ve volebním zákoně nepodpořila, o to víc by měla podpořit ženy, které se ucházejí o přední místa na kandidátkách."

Pro nově zvolenou předsedkyni Elišku Janšovou je výzvou nízké zastoupení žen v reálné politice: "Absence žen ve strukturách KDU-ČSL ochuzuje nejen programovou koncepci strany, ale pozici KDU-ČSL vůbec, neboť ženské téma nabývá v evropské politice stále většího důrazu." Nová předsedkyně také připomenula encykliku papeže Františka "Laudato Si" a vyzvala SŽ, aby zaměřilo svou pozornost i k ekologickým tématům, která v KDU-ČSL absentují.

Delegátky Sněmu debatovaly o aktivitách na nadcházející období, zdůraznily potřebu vzdělávání a vzájemné podpory. Povzbuzujícím momentem byla účast členek nově založené karlovarské organizace SŽ, kde KDU-ČSL nemá sice silné postavení, o to větší je ale nasazení místních političek.

Volební období orgánů Sněmu je dvouleté a další Sněm SŽ KDU-ČSL se uskuteční v r. 2017.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.