Šebestíková (TOP 09): Podporou kulturním institucím kultivujeme naši vlastní kulturnost

19.03.2014 7:38

Dnešní doba kulturním institucím příliš nepřeje a dost možná, že k nim úplně štědrá vlastně nikdy nebyla žádná doba. I když jedno moudré arabské přísloví říká, že kultura člověka je lepší než jeho zlato.

Šebestíková (TOP 09): Podporou kulturním institucím kultivujeme naši vlastní kulturnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

S prosbou o pomoc se na vedení města obrátil provozovatel kina Kotva Jan Turinský. Nárůst DPH, cen energií, nejistá ekonomická situace domácností, distributoři preferující multiplexy před jednosálovými kiny, ale i proměna hodnot a potřeb dnešního člověka. To vše stojí za ekonomickými problémy Kotvy, ale s velmi podobnými obtížemi se potýkají vlastně všechny kulturní instituce.

A možná právě proto bychom si měli uvědomit, že tyto kulturní stánky mohou být pevným základem. Napovídají třeba dětem, jak vnímat tento uspěchaný svět, ukazují na důležitost zásad kulturního i mravního chování. Jenomže, jak často děti ze školek i škol zamíří se svými kantory za kulturou? Pramálo. Přitom na nedostatečnou či neodpovídající nabídku by se vymlouvat nikdo neměl. Už i proto, že kulturní instituce jsou ve většině městskými příspěvkovými organizacemi a je i na školách, aby svým aktivním a invenčním přístupem nějak ovlivňovaly programovou skladbu.

Osobně mám radost, že jednosálové bio Kotva stále promítá a jeho role je v konkurenci s „popkornovými“ multiplexy nezastupitelná. Zajišťuje přímé přenosy významných kulturních událostí, jako je například Metropolitní opera v New Yorku, nechává nás netradičními prohlídkami nahlédnout do světových galerií, nabízí artové projekce či filmové festivaly a besedy…chtělo by se říci, šlechta mezi kiny.

Radní pro kino odhlasovali neinvestiční dotaci ve výši 1,2 miliónu korun. Pokud ji schválí i zastupitelstvo, bude současný provozovatel promítat. Dotace je určena výhradně na úhradu nákladů za půjčovné filmů, přímé přenosy programů či na výrobu a tisk propagačních materiálů a vstupenek. Dobrou zprávou je i zachování provozu letního kina Háječek za obdobných podmínek jako loni. Město přijde letní program na asi 250 tisíc korun. Jak se ale ukázalo, lidé na své letní kino nezapomněli a opět přišli. I přesto, že kvůli chybějící digitalizaci byly k vidění pouze starší filmy.

……a proto jistě není od věci připomenout si tento moudrý citát moudrého umělce.

Já myslím, že civilizace není dobrá, když je bez kultury. Člověk potřebuje ke štěstí a spokojenosti nejenom pohodlí tělesné, ale i duševní. Kultura a civilizace musí jít ruku v ruce. Jan Werich

Petra Šebestíková (TOP 09)
předsedkyně finančního výboru zastupitelstva města Č. Budějovice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…