Sečkár (Svobodní): Diskuse poškozuje demokracii

07.07.2016 8:26

Podle premiéra by samotné otevření diskuse o referendu poškodilo naší zemi. Zdá se, že zapomněl, že diskuse je základem demokracie. Nebo že by sociální demokracie nebyla skutečnou demokracií?

Sečkár (Svobodní): Diskuse poškozuje demokracii
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

„Otevírání této diskuse by už samo o sobě Česko jenom poškodilo,“ řekl v televizi premiér Bohuslav Sobotka, když se ho ptali na referendum o členství v EU. Od dob tatíčka Masaryka, který tvrdil, že demokracie je diskuse, jsme zjevně ušli pořádný kus cesty.

Pro dnešní systém, který si stále ještě demokracie říká, už diskuse důležitá není. Naopak, diskuse je škodlivá, rozhodovat mají patřičně vyškolené elity a lid obecný nemá do vládnutí co kecat. Plebs může být rád, že smí čas od času dojít k volbám, své vůdčí elity si zvolit a pak číst v novinách jejich povzdechy, jak vládnou národu plnému nevzdělaných tupců, které je potřeba vést tím správným směrem i proti jejich vůli.

Souhlasím, že referendum není všelék, a že vláda, která by se svých občanů ptala na každé druhé rozhodnutí, by byla špatná vláda, protože zvolený politik má mít vizi o vedení země, kterou po zisku mandátu ve volbách prosazuje. Lepší varianta je tzv. „lidové veto“ – když se politici příliš odchýlí od toho, co slibovali ve volbách a příliš mnoho lidí bude s jejich novým zákonem nespokojeno, má být možné vyvolat hlasování, zda má zákon vstoupit v platnost či nikoliv. V případě EU a intenzivním transponování neustále nově vznikající legislativy, bychom zřejmě taková lidová veta mohli držet týden co týden.

Kromě toho čas od času vyvstane nějaká zásadní otázka, kdy zeptat se občanů na názor není známka politické slabosti, nýbrž vyjádřením respektu k těm, od nichž politická moc zákonodárců pochází. To jsme ostatně zažili v roce 2003, kdy jsme v referendu rozhodovali, zda do EU vstoupit. Tehdy zjevně nevadilo, že o tak zásadním kroku rozhodují masy nevzdělaných a neinformovaných lidí, které z billboardů ke vstupu přesvědčovali řecký kavárník a portugalský rybář.

Když dnes hrozí, že by Češi mohli většinově svůj 13 let starý souhlas zase odvolat, je už pouhá diskuse o tématu údajným poškozením zájmů republiky. Máloco lépe ilustruje odtržení probruselské politické reprezentace od svých občanů než tento nedávný premiérův výrok.

Psáno pro blog.idnes.cz

Ing. Alois Sečkár

  • Svobodní
  • Volby za námi, práce před námi...
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.