Sečkár (Svobodní): Taškařice do třetice

29.03.2015 10:01

Zastupitelstvo MČ Praha 4 zvládlo být na svém 5. jednání 28. března několikanásobně efektivnější než na předchozích dvou. Stále však zůstalo daleko za požadovaným standardem.

Sečkár (Svobodní): Taškařice do třetice
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Zatímco já zvládl za 2:20 uběhnout půlmaraton, zastupitelům Prahy 4 se za zhruba stejnou dobu povedlo převolit pět členů Rady. V zásadě se nakonec nestalo nic mimořádného. Nově složená koalice již tentokrát zafungovala, jak měla, a hlasovací mašina 24 hlasů postupně protlačila, co bylo třeba. Ale zabralo to spoustu času.

Nejinak tomu bylo v dalším průběhu jednání, kdy bylo cílem přeskupit složení výborů zastupitelstva. Na to úspěšně padl zbytek odpoledne. Hlasování o personálním obsazení musí být tajné (s čímž naprosto souhlasím), tudíž je logicky dlouhé. K tomu se přidala pravidelná dávka přestávek a minuty vesele ubíhaly.

Obvyklou kulturní vložku dnes obstarala například desetiminutová hádka o zařazení interpelací občanů, které nakonec vystoupením jediné zástupkyně veřejnosti trvaly necelé tři minuty. Potěšilo také odvolávání členů finančního a kontrolního výboru, kdy ti, kteří by zřejmě byli odvoláni, odstoupili v průběhu pár desítek vteřin sami a zbylých 25 minut jsme čekali na výsledek „volby“, aby se stala neplatnou neodevzdáním dostatečného počtu hlasovacích lístků. Pozadu nezůstala ani čtvrthodinka legislativně-lingvistické ekvilibristiky s cílem zjistit, zda byl skutečně spolu s členy bezpečnostního výboru odvolán i jeho předseda.

Po další dvacetiminutové přestávce, během které zastupitelé povečeřeli kachnu se zelím, zatímco já mohl jen smutně koukat a upínat naději k vepřo-knedlo-zelu doma, nám už táhlo na sedmou hodinu večerní a byli jsme stále v bodě 1, do kterého se neustále generovaly nové podbody. Na řadě bylo doplnění zastupitelů na uvolněná místa ve výborech. V podstatě nebyl spor, jen se zřejmě podařilo nominovat o jedno jméno víc, než kolik bylo míst, což opět zabralo nějaký čas. V 20:05 byl Lukáš Zicha zvolen členkou bezpečnostního výboru a konečně došlo na to opravdu důležité, tj. rozpočet 2015.

Kdo vytrval až do této chvíle, což bylo krom mě, táty a naší kamery už jen pár skalních nadšenců, dočkal se parádního vyvrcholení večera. Problematické pasáže rozpočtu a ty body, ve kterých se nelíbil původní návrh dnes už bývalé koalice, totiž vypořádala nová garnitura předložením „komplexního pozměňovacího návrhu“. V průběhu emotivní rozpravy se sice ukázalo, že jde ve finále „pouze“ o patnáct dílčích návrhů, což je – jak bylo empiricky doloženo – vcelku standardní počet, ale popravdě se nedivím zastupitelům TOP 09 a ČSSD, že se jim nelíbilo, když před ně někdo najednou položil štos papírů, které asi nikdy předtím neviděli. Já měl echo, že to tak bude, a možná to v dané konstelaci byla rozumná možnost, jak situaci řešit. Nicméně je to doslova vagon munice, kterou vládnoucí strany vyklopily čerstvé opozici do klína. Myslím, že Praha 4 bude mít ještě o zábavu postaráno.

„Veselo“ bylo i většinu času dvouhodinové rozpravy. Padala vzájemná obvinění, která byla vzápětí vyvracena a opět potvrzována a nemělo to konce. Opakovaně došlo na vzrušené hádky o jednacím řádu zastupitelstva. Nakonec si starosta pozměňovací návrh šalamounsky osvojil a začlenil do svého návrhu a od 22:10 má Praha 4 svůj rozpočet na rok 2015, který podpořilo 23 zastupitelů ze 45. Hodnotit si ho netroufám, nastudovat jej pořádně je i kvůli jeho nepřehledné podobě nad mé síly. Určitě bychom uměli spoustu věcí vyřešit jinak, zásadní je, že se Praha 4 alespoň drží bez dluhů.

Schůze následně ještě pokračovala, protože pro tentokrát bylo odhlasováno prodloužení nejméně do 23:00. Po přeskupení bodů programu byl v 22:20 hlasován návrh opozice na odvolání Rady, který nepřekvapivě neprošel. A to bylo to poslední, čeho jsme ještě byli svědky, protože duševní zdraví má člověk jen jedno (a taky hlad).

Ing. Alois Sečkár

  • Svobodní
  • Volby za námi, práce před námi...
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alois Sečkár - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.