Sečkár (Svobodní): Uctili jsme památku padlých při Pražském povstání

10.05.2016 4:34

Praha je plná pomníků a památníků Pražského povstání, které vždy počátkem května na památku výročí konce 2. světové války ožívají květinami a pietními shromážděními. Na některá místa z naší stále ještě nedávné historie se však neprávem zapomíná.

Sečkár (Svobodní): Uctili jsme památku padlých při Pražském povstání
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

To byl případ i Velkého háje v Krči, kde koncem války tábořila jednotka SS, jejíž příslušníci zajali a zastřelili pět revolučních bojovníků. Památník s jejich jmény (a ještě jedním, jehož nositel byl střelen hlídkou, když přeslechl výzvu k zastavení) sice stojí o pár set metrů dál na lépe dostupném místě u MHD Sulická, avšak skutečné místo, kde byli popraveni, dlouhá léta připomínal jen malý kříž na omšelém kusu betonu krčící se ukryt před zraky kolemjdoucích u plotu zdejšího Domova pro seniory.

Rozhodli jsme se tuto událost připomenout současným a budoucím generacím důstojněji. Už v roce 2015 jsme na místo umístili provizorní desku, letos jsme vyrobili plnohodnotnou kamennou desku se jmény padlých. Potěšilo nás zjištění, že ještě před námi přinesl někdo na místo žlutou papírovou květinu, což se v minulých letech nedělo. Vzpomínky na místo se tedy podařilo obnovit.

Máte i ve svém okolí kus zapomenuté historie, který by stálo za to vzkřísit? Napište nám o něm.

Ing. Alois Sečkár

  • Svobodní
  • Volby za námi, práce před námi...
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…