Sečkár (Svobodní): V pasti moderního města

26.08.2015 22:35

O Praze, psech a cyklostezkách

Sečkár (Svobodní): V pasti moderního města
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Moderní město je zelené. Moderní město je pro lidi. Moderní město nemá rádo automobily, řidičům klade do cesty nejrůznější překážky. Moderní město má rádo kola, cyklistům staví nové cyklostezky. A na ty cyklostezky zakáže vstup psům…

Moudří už vědí, že se opět budu věnovat chystané pražské psí vyhlášce. Na úvod mi dovolte citaci z návrhu:

§3 Držitel je povinen: c) zabránit psu ve vstupu do kašen a okrasných nádrží, na prostranství dětských hřišť a pískovišť, sportovních hřišť, hřišť pro seniory, do květinových záhonů, cyklostezek.

Nemám nic proti tomu, aby psi nevstupovali do okrasných nádrží a na hřiště pro seniory (taky vám to připomíná Arabelu?). Nemám dokonce ani nic proti tomu, aby na to existovala obecně závazná vyhláška, ačkoliv mi přijde tristní, že to nestačí zajistit obyčejnými návštěvními řády a je třeba vydávat zvláštní právní předpis, kterých zřejmě pořád nemáme dost.

Mám vážný problém s plošnou povinností vodítek, nicméně i s tím se asi nakonec dá žít. Aspoň to bude trénink na všechny budoucí regulace, kterými nám architekti lidských životů zlepší náš svět. Ale návrh kompletního zákazu vstupu psů na cyklostezky je naprosto odporná zrůdnost.

Chápu motivaci, která k němu vede. Nadčlověk v cyklooblečku, který se řítí čtyřicítkou za svým zdravějším a zelenějším životem, přeci nemá čas, aby se neustále zdržoval a preventivně přibržďoval, když se na JEHO stezce vyskytnou v dohledu nějaké cizí elementy. Zlobí ho i in-line bruslaři a lidí by se nejraději zbavil také, ale pro začátek postačí alespoň ti psi.

Praha to myslí dobře. Sice pejskaře hodně omezí, ale zároveň jim nabídne plochy pro volné pobíhání psů. Dokonce nejen jednu, ale hned několik. Na každých pár set psů jedna loučka vyjde… Ale teď se podívejme v praxi, jak to s jednou takovou zamýšlenou plochou na Praze 4 vypadá:

Psí louka v KrčiPsí louka v Krči (Alois Sečkár)

V mapce je zhruba zachycená poloha jedné z navrhovaných ploch pro psy v Praze 4 Krči. Už dnes jako „psí louka“ slouží (a chybí tam odpadkový koš). Pro majitelé psů je to pěkná úlitba. Jenže – podle nové vyhlášky se na ní mnozí z nich nedostanou…

Důvodem je cyklostezka A22, která k louce přiléhá a spolehlivě ji ze tří směrů izoluje. Legální přístup by zůstal pouze podchodem z ulice U Krčského nádraží z vilové čtvrti. Přijít od krčského zámečku (hotel St. Havel) nebo od Vídeňské nepřichází v úvahu, protože to jsou stovky metrů přímo po cyklostezce, což bude zakázané. A nelze ani od severu od rybníků - vstup na cyklostezku přeci není dovolen. Možná by prošlo psa přenášet v náručí…

Díky stále se rozšiřující síti cyklostezek budou takových míst v Praze desítky. Se psem se neprojdete údolím z Krče do Braníka, na procházku po Vltavských březích si můžete nechat zajít chuť a obyvatelé Spořilova mohou zapomenout, že by se dostali do Michelského lesa – lávka přes i podchod pod magistrálou jsou značené cyklostezky. Přijetím vyhlášky se Praha stane pro psy pastí izolovaných ostrůvků, mezi kterými nebude legálně možné přecházet. A cyklisté si začnou brousit zuby na další nepřátele na JEJICH území. Za jak dlouho se bude projednávat vyhláška o volném pohybu lidí?

Co na tom, že tahle zhůvěřilost nakonec asi z vyhlášky vypadne, aby se kritikům zavřela ústa a magistrát ukázal vstřícnost a ochotu dělat kompromisy? Už to, že se vůbec objevila, jasně svědčí o tom, co za lidi se o nás snaží rozhodovat. Co všechno jim dovolíme?

Ing. Alois Sečkár

  • Svobodní
  • Volby za námi, práce před námi...
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.