Sečkár (Svobodní): Velmi Křehké Koalice

21.03.2015 9:15

Čtvrté jednání Zastupitelstva MČ Praha 4 pokračovalo v nastoleném trendu z minula - hop dva tři, šou dva tři. Nedozvěděli jsme se, jak to bude s rozpočtem, dokonce už ani nevíme, kdo vlastně Praze 4 vládne. Další pokus přijde 28. března.

Sečkár (Svobodní): Velmi Křehké Koalice
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Že bude na čtvrtém a dá se říct mimořádném jednání Zastupitelstva MČ Praha 4 „veselo“, to bylo jasné předem. Ale coby očitý svědek z místa neštěstí hlásím, že výsledek zase předčil všechna očekávání.

Zatímco se nikdo nedíval, byla upečena zbrusu nová koaliční smlouva, která uvrhla Prahu 4 do polo-schizmatu. „Polo“ proto, že Trojkoalice starosty Štěpánka figuruje v obou. Samozřejmě pouze formálně, jelikož ta stará má oficiálně tříměsíční výpovědní lhůtu.

Reálně naproti tomu nefunguje ani jedna, nebo alespoň dnes nezafungovala. Převrat v Radě zhatila absence dvou zastupitelů (jedna plánovaná, druhá neplánovaná) a nečekaný Jidáš v řadách nově se formující koalice. Těsnou většinou dvaceti tří hlasů se sice podařilo dostat bod „Odvolání členů Rady“ na program jednání, v následném tajném hlasování už však byl jeden hlas neplatný. To paralyzovalo zbytek jednání a zastupitelé se pak už krom tříhodinové pauzy neshodli na ničem a schůzi následně povinně ukončil úder 19. hodiny.

To jsem řekl velmi zhuštěně základní fakta. Reálně však jednání probíhalo zhruba takto:

Cca 14:10 – Začátek.

Navrženy úpravy programu. Zařazení „Volby návrhového a volebního výboru“ málem neprošlo, protože starosta omylem mačkal špatné hlasovací tlačítko, pročež bylo třeba hlasování opakovat.

10 minut přestávka na žádost TOP 09.

30 minut přestávka na žádost ČSSD.

Cca 15:00 – Zvolen návrhový a volební výbor.

Proběhla strohá a poměrně krátká rozprava o bodu „Odvolání členů Rady“, kde jsme se dozvěděli o vypovězení původní koaliční smlouvy Trojkoalice + TOP09 + ČSSD a uzavření nové Trojkoalice + ODS + Pro Prahu + část ANO.

Necelou půl hodinu probíhalo tajné hlasování o odvolání členů Rady.

Cca 15:30 – Přečteny výsledky, k odvolání radních TOP09 a ČSSD chyběl jeden hlas.

10 minut přestávka.

3 hodiny přestávka na žádost ČSSD.

18:50 – Pokračování jednání.

Hlasování o přerušení zasedání – dva návrhy (pátek 27. 3. a sobota 28. 3.), ani jeden neprošel.

5 minut přestávka na žádost Pro Prahu.

Hlasování o prodloužení zasedání do 19:30 – neprošlo.

19:00 – Konec jednání dle jednacího řádu.

Dnes jsem si dal záležet, abych opravdu vytrval až do konce a viděl vše. Mrzí mě, že z kolega s kamerou to vzdal při tříhodinové pauze a už není natočena poslední zastupitelská čtvrthodinka. Na druhou stranu ho chápu – člověk má lepší věci na práci, než pozorovat cirkus. Jediné štěstí bylo, že původně plánovaný začátek v 10 dopoledne zhatily déle dopředu naplánované svatby a tudíž byl celý blok přestávek o to kratší.

Troufám si tvrdit, že v hrubých rysech chápu, o co jde, kdo je s kým a proti komu. A taky bych řekl, že to těžko šlo s rozdanými kartami sehrát jinak. Ale je to smutné. Je smutné, že sledujeme tahání se o moc, místo aby se řešila skutečně komunální politika a zejména rozpočet, kde se důsledky trvajícího provizoria už brzy začnou projevovat.

Raději bych psal o skutečných komunálních problémech namísto nikam nevedoucích zastupitelských tanečků. Tak snad příště. Zastupitelstvo bude v sobotu, co poběžím půlmaraton. Běžeckou porci kilometrů snad zvládnu, ale aby mě šlak netrefil po přesunu na radnici…

Ing. Alois Sečkár

  • Svobodní
  • Volby za námi, práce před námi...
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…