Seďa (ČSSD): 45. výročí prvního vzletu letounu L 410

17.04.2014 21:01

Málokdo z občanů České republiky ví, že Zlínský kraj a zejména Moravské Slovácko, se kromě folklorních tradic, bohaté kultury, krásné přírody, nejlepší slivovice a tradiční výroby vína, může pyšnit dlouholetou výrobou letadel.

Seďa (ČSSD): 45. výročí prvního vzletu letounu L 410
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

V roce 1969 vznikl první prototyp letounu XL-410 s motory PT6A-27, aby posléze byl letoun přejmenován na L 410. První významný úspěch s těmito kanadskými motory měl letoun řady L 410A a jeho varianta L 410 AS. Daleko lepší prodeje zaznamenala až L 410M v roce 1973, vybavená již českými motory M-601A, později motory M-601B. Mezníkem ve vývoji tohoto osvědčeného letounu byl rok 1976, kdy byl postaven L 410 UVP. Těchto letounů se celkem vyrobilo 515. Později došlo k další modernizaci s označením L 410 UVP-E se zvýšeným počtem cestujících na 19 a s motory M-601E. Těchto letounů se vyrobilo 410. Dále následoval letoun L 410 UVP-E9 s certifikací podle JAR a nejnověji letoun L-410 UVP-E20 s certifikací dle FAR. Výroba tohoto letounu pokračuje i v dnešní době. Za zmínku stojí i prototyp letounu L-420, který měl zabudované centrální plnění paliva.

Přes obrovské ekonomické problémy vzniklé rozpadem východních trhů je v současné době firma stabilizovaná s rozvojovým potenciálem. V tomto roce je plánováno zvýšení počtu zaměstnanců na 1009 a s výrobou 14 letounů L 410 UVO-E20. Dnes již poháněného moderními motory GE H80-200 a vrtulemi AV 725. Ještě dnes se odhaduje provoz 350 kusů letounů L 410 ve více jak 50 zemích na světě. Majitelé i současné vedení firmy si uvědomilo, že je nutno inovovat a modernizovat. Kromě vlastní modernizace výrobního zařízení a budov došlo k modernizaci interiéru letounu, došlo k rozšíření variantního uspořádání kabiny a pilotní kabina doznala modernizace zabudováním semi Glass Cockpit.

Vlastní inovace za výrazné podpory státu spočívá v projektu MOSTA, na jehož konci by měl být letoun L 410 NG (New Generation), na jehož vývoji za cca 480 mil.Kč se podílí řada českých a světových firem. Tento letoun by měl být zalétnut koncem tohoto roku a poté čeká finančně a časově náročná certifikace u EASA. Ta má vyjít na dalších cca 100 mil.Kč. Tento nový typ letounu řady L 410 se stane pokračovatelem kvalitní výroby slováckých letadel. Kromě zvýšeného platícího zatížení a zvětšení zavazadlového prostoru, výkonnější pohonné jednotky, integrální palivové nádrže či plným Glass Cockpitem bude mít i modernější kabinu a na základě Damane Tolerance se výrazně zvýší životnost letounu.

Jsem přesvědčen, že takto modernizovaný letoun přinese větší exportní možnosti, zejména s ohledem na zlepšení výkonových charakteristik letounu a zvýšení komfortu pro cestující.

V budoucnu se plánuje zvýšení výroby těchto letounů na 28 až 33 kusů ročně, což přinese zvýšení zaměstnanosti v regionu. Jsem rád, že jsem za svého jedenáctiletého působení ve firmě LET Kunovice mohl přispět k uchování tradice leteckého výrobce těchto světově známých a vyhledávaných letounů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: antoninseda.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…