Seďa (ČSSD): Co naznačuje poslední vývoj na politické scéně. A to nejen v České republice

16.03.2016 10:40

Četl jsem řadu komentářů a politických rozborů o příčinách posledních volebních výsledků na Slovensku i v zemských volbách v Německu.

Seďa (ČSSD): Co naznačuje poslední vývoj na politické scéně. A to nejen v České republice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

S řadou důvodů lze souhlasit, nicméně osobně jsem přesvědčen, že ne vše lze svalovat na zesílený radikalismus ve společnosti, související s migrační krizí. Připomenu předčasné volby v ČR v říjnu 2013, kdy žádná migrační vlna ještě nebyla. Sedm let vlády pravice byly kritizováni v celé společnosti, průzkumy veřejného mínění favorizovaly opoziční sociální demokracii, profilovaly se nové strany a hnutí.

Radikalizace společnosti či nespokojenost řady občanů se zavedenými politickými stranami není nic nového. Stačí si připomenout politické strany na jedno použití, které se staly pomyslným jazýčkem na politických vahách. A když tyto politické strany přestaly širokou veřejnost zajímat, nastoupily na jejich místo nové značky s novými tvářemi. Připomenu Věci veřejné či Stranu zelených, které se deklarovaly za levicové, aby pak byly velmi loajální ve prospěch pravicových vlád a jejich politických receptů. Podobně na tom byla SPOZ, dnes SPO, která vznikla kvůli podpoře kandidatury M.Zemana na prezidenta, ale ve skutečnosti byla řízena a ovládána podnikateli s cílem oslabit ČSSD.

Vůbec je zajímavé, že před každými volbami se hraje s pomyslnými kartami antikomunismu , ani tak s cílem oslabit „stabilní“ členskou základnu KSČM, ale s cílem obrat sociální demokracii o voliče. K tomu slouží nejen tato taktika, ale především vstup nových politických stran a hnutí, které mají podobný program či rétoriku, jako ČSSD. Dokonce mám z několika posledních voleb do poslanecké sněmovny pocit, a to na základě velmi nepřesných, často klamavých a uplacených průzkumů veřejného mínění, že cílem je znemožnit jakoukoliv vládní většinu, která by se opírala o ČSSD a KSČM. Ono by to totiž nebylo v zájmu globálního kapitálu, finančních institucí či nadnárodních korporací.

Poslední vývoj na politické scéně ukazuje vliv nových politických stran či hnutí, které jednoduchou a pro občany srozumitelnou rétorikou, pojmenovávají problémy, které řada zavedených politiků není sto řešit. Voliče nezajímá složitost řešení, které si v každé demokracii vyžadují dlouhou diskusi a konsensus. Občany zajímá většinou černobílá a jednoduchá řešení, povětšinou zabalené v populistickém a nerealizovatelném obalu. Připomenu úspěch ANO 2011, distancující se od korupčního chování polistopadových politiků. Přitom uvnitř tohoto politického hnutí bylo a stále je mnoho těchto politiků.

Často se hovoří o oligarchizaci české a nejen české politiky. Lidé jakoby nevnímali obrovské nebezpečí ve spojení podnikání, mediálního vlivu a politiky v jednom. Občané zřejmě mylně doufají, že bohatí politici nechtějí být bohatšími. Dokonce se politické programy stávají pouhou reklamou  na jakýkoliv produkt v rukou profesionálních PR agentur. A voliči jakoby zapomínali, že politika je prosazování zájmů různých vrstev obyvatel a že pokud podporuji podnikatele, tak těžko budu svojí politikou hájit zájmy drtivé většiny středně či nízko příjmových spoluobčanů. Ale populismus a množství peněz dokáží ovlivnit i výsledky voleb. Po bitvě, jak se říká, je každý generál, a těžko se přiznává k vlastním chybám. I k těm, které pomohly k úspěchu novodobých oligarchů a politiků v jednom.

A je docela možné, že součástí této strategie je i šíření strachu, nenávisti či všudy přítomné závisti ve společnosti. Ta povzbuzuje nejen radikalismus a nesnášenlivost, ale i dělení společnosti. To vše znamená drolení politické scény a zejména nízkou účast voličů. A ta opět nahrává těm, kteří se obávají silné a programově čisté vlády, která by řešila každodenní problémy drtivé většiny občanů v jejich zájmu. A nikoliv v zájmu peněz, kapitálu a zisků. Proto je důležité, aby si každý občan před jakýmikoli volbami uvědomit, který politik a která politická strana hájí jeho zájem. Zkušenosti s novými formacemi totiž ukazují, že lépe je vsadit na staré osvědčené, než na nové a neprověřené. Postoj každého politika či politické strany lze sledovat i kontrolovat. Rozumím tomu, že to není jednoduché a ani bez námahy. Nicméně jakákoliv paušalizace či populistická prohlášení nikomu a ničemu nikdy nepomohly. 

Tohle je nutno mít stále na paměti a zejména používat, jak se říká, zdravý selský rozum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.