Seďa (ČSSD): Jak to bylo na ustavujícím zasedání zastupitelstva města

13.11.2014 19:08

V pondělí 10.11.2014 se konalo ustavující zasedání Zastupitelstva města Uherské Hradiště, které rozhodlo o složení rady města a o uvolněných či neuvolněných lidech ve vedení města.

Seďa (ČSSD): Jak to bylo na ustavujícím zasedání zastupitelstva města
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

To, že upravená pozvánka s jednacím řádem přišla tři dny před konáním, je porušením jednacího řádu, ale problém byl v tom, že zaslaný jednací řád nebyl platný. To mimo jiné uznal tajemník města a za toto pochybení se zastupitelům omluvil. Volební řád byl dán zastupitelům přímo na stoly těsně před jednáním zastupitelstva. A ten v bodě pět definoval volbu tak, že se bude hlasovat v pořadí došlých návrhů. Problém byl, že předseda volební komise měl již nominace ze strany budoucí koalice připraveny ve složce a pouze čekal na zahájení voleb. Vůbec totiž nechtěli připustit další nominace či změnu postupu volby, což se ukázalo při hlasování. Takto navržený postup byl vpravdě nedemokratický, protože omezil nominace protikandidátů i možnost jejich zvolení. A protože sama radniční koalice si nevěděla s nastalou situací rady, tak si vzala dvacetiminutovou přestávku. Takže o žádnou obstrukci z mé strany nešlo. Šlo o pokus, jak alespoň zpětně „demokratizovat“ volby starosty, místostarostů a radních. Odvolávat se na veřejné informace z médií bylo trapnou výmluvou dnes již zvoleného starosty.

Dalším z radničních novinek je zvolení neuvolněného místostarosty I.Frolce a uvolněného F. Elfmarka. To je precedens, který nemá od listopadu 1989 obdobu v našem městě. Proti této konstelaci funkcí se postavila nejen opozice, ale i bývalý starosta Tichavský, který na protest tomuto složení odešel dokonce z klubu ODS. Vždyť koaliční smlouva nebyla podepsána vedením Zdravého Hradiště, ale pouze dvěma zastupiteli, zvolenými za toto hnutí. A je otázkou, kdy budou oba zastupitelé z tohoto hnutí vyloučeni, protože nerespektovali usnesení své členské základny. Takže radniční koalici bude vlastně tvořit pět zástupců ODS, po třech zástupcích KDU-ČSL a KRUH, jeden zástupce TOP 09 a zastupitelé F.Elfmark a F. Prachař. Pokud dobře počítám, těsná většina 14 zastupitelů. A to m být ta nejlepší volba pro město a jejich občany? Nehledě na rozdílnost programových priorit či předvolebních, v řadě populistických slibů. Sociální demokraté budou silnou opozicí, která bude chtít prosadit pozitivní změny na radnici, se kterými šla do voleb. Bude otázkou, jak se k těmto změnám postaví radniční koalice a zejména občané Uherského Hradiště.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.