Seďa (ČSSD): Jarní zasedání Parlamentního shromáždění NATO, Vilnius, Litva

05.06.2014 10:31

Ve dnech 30.5. až 1.6.2014 se uskutečnilo tradiční Parlamentní shromáždění NATO, tentokrát v hlavním městě Litvy ve Vilniuse.

Seďa (ČSSD): Jarní zasedání Parlamentního shromáždění NATO, Vilnius, Litva
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Netradičně proběhlo plenární zasedání již v pátek. Zasedání zahájil prezident PS NATO H.Bayley, předsedkyně Sejmu L.Graužiniené a premiér Litvy A.Butkevičius. V úvodu shromáždění pozdravil a seznámil přítomné s aktuální situací na Ukrajině A.Parubly, tajemník Výboru pro Národní bezpečnost a obranu Ukrajiny. Plenární zasedání projednalo a s úpravami schválilo následující rezoluce: K rozšíření NATO, K transatlantickým vztahům a Na podporu Ukrajině. Zároveň byla schválena účetní závěrka PS NATO za rok 2013.

Na plenárním zasedání vystoupil generální tajemník NATO A.F.Rasmussen, který přiblížil současnou situaci a přípravu summitu NATO, který proběhne v září ve Velké Británii. Hovořil o obranných záležitostech, kde se zaměřil na změnu vztahu s Ruskou federací. Zdůraznil nutnost přehodnocení původního konceptu obrany, zdůraznil pozitivní kroky některých členských států NATO k navýšení vojenského rozpočtu. K obrannému rozpočtu se vrátil s tím, že do roku 2015 je potřeba navýšit rozpočty v každé zemi Aliance. Je nutno aktivně přistupovat ke zvyšování schopností , protože krizové oblasti se rozšířili k členským zemím NATO. Hovořil o potřebě solidarity a spravedlnosti. Na závěr se zmínil o Evropsko-atlantické spolupráci, a to v oblasti politické, ekonomické i bezpečnostní. Právě nadcházející summit NATO ve Walesu by měl přispět k prohloubení této spolupráce. Požádal o parlamentní podporu národních parlamentů pro politiku Aliance.
V sobotu 31.5. proběhlo zasedání jednotlivých politických frakcí zastoupených v PS NATO a zejména proběhly jednání výborů. Já jsem se zúčastnil jednání Výboru pro vědu a technologie. Ten projednal zprávu o evropské energetické bezpečnosti se zaměřením na jižní koridor dodávek zemního plynu, dále projednal zprávu o kybernetickém prostoru a zajištění jeho bezpečnosti a zprávu o globálním rozšíření obrany proti balistickým raketám. M.Hibbs z organizace Carnegie Endowment for International Peace, Berlín prezentoval současnou situaci v jaderném programu Iránu a jeho mezinárodní kontrolu.

V neděli 1.6. jsem se zúčastnil návštěvy NATO ENSEC CCE (NATO Energy Security Centre of Excellence) ve Vilniuse. Centrum vzniklo k 1.1.2011 jako národní, aby 6.9.2013 bylo certifikováno Aliancí. Zakládajícími členy a přispěvateli jsou tři pobaltské země, Francie, Itálie a Turecko. Zabývají se nejen školením a výcvikem, ale i tvorbou strategických analýz a výzkumem, organizují semináře a konference. Pracují v oblasti strategické, operační i taktické, se zaměřením na ochranu kritické infrastruktury, zajištění bezpečných dodávek energií a na udržitelnosti operací. Cílem je zlepšit vojenskou efektivitu a snížení energetických nákladů. Důležitou součástí je standardizace a interoperabilita v rámci NATO.

Odpoledne zasedal Stálý výbor PS NATO, jehož jsem jako předseda národní delegace členem. Kromě návrhu rozpočtu na rok 2014, plánu aktivit, přípravu podzimního zasedání a vztahů PS NATO s delegací RF, proběhla informace pořadatelské země k podzimnímu zasedání v Haagu a byl projednán materiál H.Bayleyho s názvem Why NATO Matters, který se zaměřil na parlamentní proces k posílení transatlantických pilířů Aliance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…