Seďa (ČSSD): Je to marné, je to marné

03.02.2016 6:35

Zdá se, že v naší zemi se úspěch neodpouští nebo co je horší, tak se závidí. Vzpomínám si na boj o předsednické křeslo ČSSD mezi B.Sobotkou a M.Haškem.

Seďa (ČSSD): Je to marné, je to marné
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Tyto dva tábory se do sebe zaklesly a výsledkem bylo značné oslabení sociální demokracie. To samé učinil J. Paroubek, který neunesl vynucený odchod z ČSSD poté, co nesestavil vládu. Založil novou politickou stranu LEV 21, ale neuspěl. Od té doby svými komentáři útočí na demokraticky zvolené vedení strany. Pan prezident M.Zeman to pojímá daleko rafinovaněji. V rámci neshod s vedením sociální demokracie založil nejprve svůj fanklub, který poté přetvořil na SPOZ. Ve snaze ovlivnit ČSSD podporoval kandidaturu M.Haška na předsedu strany, tak jako podporoval své věrné uvnitř sociální demokracie. A výsledkem byl opět pokles preferencí.

Snad nejviditelnějším počinem pana prezidenta byla Lánská schůzka po volbách v roce 2013, která měla znemožnit, aby se B.Sobotka, coby předseda ČSSD, stal předsedou vlády. Poté, co se členská základna i široká veřejnost postavila za předsedu sociální demokracie, pokračuje M.Zeman s politickým okopáváním kotníků. A tohle chování graduje s blížícími se volbami do krajských zastupitelstev a třetiny senátu. A také, s blížícím se termínem nadcházejícího volebního sjezdu ČSSD. Prostě se příznivci pana prezidenta i odpůrci B.Sobotky opět houfují. Zřejmě si pramálo uvědomují, že hrají v dresech soupeřů a dávají si góly do vlastní branky.

Chtělo by se říci, je to marné, je to marné. Jakoby bývalí předsedové i členové sociální demokracie přestali vnímat politický obsah a opět, jak je dobrým zvykem, vše řešili personálně. Přitom to byla ČSSD, bez jejíž pomoci by se M.Zeman nestal prezidentem. Je to ČSSD, včele se svým předsedou, na které stojí a padá největší díl zodpovědnosti za koaliční vládnutí. A že si tato vláda nepočíná vůbec špatně hovoří nejen ekonomické úspěchy a růst HDP, ale i pokles nezaměstnanosti, prosazovaná sociální politika či postupný růst životní úrovně obyvatel. A to prosím nehodnotím já sám, ale nezávislí odborníci.

Vláda si od samého počátku počíná zodpovědně

Pan prezident i řada politiků, zneužívající problémů s migrační krizí, musí vědět, že při pohledu na současnou situaci v České republice, je strašení spíše virtuální realitou. Vláda si od samého počátku počíná zodpovědně, a to zejména z pohledu zajištění bezpečnosti občanů. Demokratická část politického spektra je proto ve vztahu k řešení migrační krize jednotná. A to bez ohledu na to, zda se jedná o levicovou ČSSD, či pravicovou TOP 09. Prostě populisté nemající vládní zodpovědnost zkouší vše, na čem by se zviditelnili. Zejména proto, že jim ujíždí pomyslný politický vlak. A také ke škodě reálného řešení těch problémů, které tíží naše spoluobčany nejvíce a které jsou šířením strachu poněkud odstaveny mimo zájem veřejnosti.

Nevím, co je snahou vnitřní opozice uvnitř ČSSD, pana prezidenta či bývalého předsedy sociální demokracie, ale obávám se, že úspěch strany v nadcházejících volbách to nebude. Kde jsou ty časy, kdy M.Zeman podporoval politiku, kterou sám, ještě nedávno prosazoval. Opravdu mne mrzí, že celá demokratická levice netáhne za jeden konec provazu, protože nechci, aby se opakovalo vládnutí pravicových asociálů. Chápu, že lidé zapomínají na to horší, ale opakovat vládnutí Topolánků, Nečasů, Kalousků a Drábků opravdu nechtějme. A to přesto, že ne vše se současné vládě podařilo tak, jak má ve svém programovém prohlášení.

Spojenectví SPO a SPD skončí, pevně věřím, v propadlišti dějin. Tak jako Hnutí proti islámu či další nově vzniklé populisticky zaměřené formace. Lidé by si měli konečně položit otázku, kdo hájí jejich zájmy a zejména, kdo pro ně již něco udělal. A také si na tuto otázku v klidu odpovědět. Rozumím tomu, když se jednou při volbě spálím, ale svou chybu bych neměl opakovat. Politika není divadlo, i když tak někdy vypadá. Je to setsakramentsky zodpovědná a vážná věc, která rozhoduje o osudech České republiky a jejích občanů. Kdo hraje pouze politické divadlo, se stává pouhým komediantem. Lidé to časem poznají, a to je pouze dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …