Seďa (ČSSD): Ke Dni válečných veteránů

11.11.2014 20:48

Jedenáctý listopad, kdy má svátek Martin, slaví vinaři a příznivci vína. Vždyť se na pulty a k ochutnání dostávají první letošní vína s cejchem Svatomartinská. A že se to stává spíše germánskou záležitostí a pro mnohé majitele restaurací a hotelů příležitostí k jejich návštěvě, je zřejmé. Protože pocházím z Moravského Slovácka, kde se tato tradice již zažila, rád se ochutnávky nových vín účastním. Nicméně jedenáctý listopad je u nás od roku 2001 připomínán jako Den válečných veteránů.

Seďa (ČSSD): Ke Dni válečných veteránů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Tento den si totiž na celém světě připomínají ukončení 1. světové války. Právě 11.listopadu v 11 hodin a v jedenácti minutách zazněly poslední salvy při podpisu příměří. Tento den se stal vzpomínkou na miliony ztracených životů a připomínkou na všechny války světa.

Nejen vojáci, veteráni, politici, ale i občané vědí, že symbolem tohoto dne se sta vlčí mák. Ale málo kdo si vzpomene, že tento symbol vyšel z básně Ve flanderských polích, kterou za první světové války složil kanadský podplukovník John McCrae.

Proto je důležité, aby si i naši spoluobčané připomněli památky českých hrdinů, kteří neváhali položit své životy a to nejen v obou světových válkách. Nedávno položili své životy naši vojáci v Afghánistánu. Oni i jejich kolegové působí daleko od domova právě proto, aby se jejich rodinám, jejich dětem a nám všem žilo v míru a v bezpečí.

Proto, když si dnes vzájemně připijeme novým letošním vínem či okusíme nějakou tu svatomartinskou specialitu, vzpomeň i na ty, kteří se té chvíle nedožili. Vzpomeňme na naše předky, kteří jako vojáci bojovali za svoji vlast a za svůj národ. A vzpomeňme i na současné příslušníky Armády České republiky, kteří slouží demokracii a bojují za hodnoty, které vzájemně uctíváme a kterým společně věříme.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice