Seďa (ČSSD): Náhlé procitnutí starostů z hnutí Starostové a nezávislí

13.02.2014 9:14

Nemohu si pomoci, ale musím okomentovat současné kritické hlasy na spolupráci komunálních politiků z řad Starostů a nezávislých (STAN) s politickou stranou TOP 09.

Seďa (ČSSD): Náhlé procitnutí starostů z hnutí Starostové a nezávislí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Já osobně chápu, že s blížícím se termínem komunálních voleb se chtějí představitelé STAN odříznout od negativně vnímaného spojenectví s Kalouskovou TOP 09. Znám řadu starostů a místostarostů, kteří s péčí řádného hospodáře spravují obce v našem kraji. Nicméně je otázkou, proč nekritizovali prosazovanou asociální politiku Nečasovi vlády v době, kdy představitelé STAN byli nedílnou součástí poslaneckého klubu s touto pravicovou stranou a kdy Gazdíkovci zvedali ruce pro zákony, které způsobili obrovské problémy občanům naší země.

Veřejnost si totiž začala uvědomovat, že nebýt hlasů poslanců zvolených za STAN, vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (později LIDEM), by neměla klidné spaní a její velmi špatné reformní zákony by ani nevznikly. Dopady této politiky sklízíme vysokou nezaměstnaností, ekonomickou recesí, nekontrolovanými a vynucenými exekucemi, podnikáním se sociálním bydlením a omezením veřejných služeb. Všechny tyto dlouhodobě neřešené či nově vzniklé problémy dopadají zejména na obyvatele malých obcí, ve kterých starostové mají své voličské zázemí. Proto je snaha STAN odpoutat se od Kalouskova dítěte a zachránit si tak své komunální posty.

Osobně mě mrzí, že žádný z vrcholných představitelů STAN neměl odvahu a slušnost omluvit se spoluobčanům za nepovedené angažmá tohoto hnutí v pravicové vládě P.Nečase. Zřejmě si P.Gazdík myslí, alespoň z jeho vyjádření to vyplývá, že vše dělali dobře a ve prospěch země a jejích občanů. Prostě schází tolik potřebná sebereflexe a přiznání si osobní zodpovědnosti za tento stav. Přece i v politice by mělo platit, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Přece nelze donekonečna tolerovat chování reprezentantů STAN, kteří se jednou přikloní k pravicové politice TOP 09 a pak, pokud se jim to hodí, se od ní zase odkloní.

Náhlé procitnutí starostů z hnutí Starostové a nezávislí není však věcí pouze jích samotných, ale zejména jejich spoluobčanů. Možná, že řada z nich si ani neuvědomuje svoji spoluodpovědnost za svůj hlas, který sice v dobré víře dávali kandidátům STAN, ale prakticky to byl hlas pro nechtěnou Kalouskovu TOP 09. Nadcházející volební rok ukáže, zda značka STAN opět neposlouží spolupracující politické straně k prosazování své pravicové politiky Evropském parlamentu či v druhé komoře Parlamentu ČR. To by mělo opět negativní vliv zejména na podporovatele STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…