Seďa (ČSSD): Návštěvy firem na uherskohradišťsku

24.02.2016 18:41

Možná je to tím, že jsem technik a bývalý letecký konstruktér, který se stále zajímá o inovace, technický pokrok, letectví a zejména o průmyslové podniky v regionu.

Seďa (ČSSD): Návštěvy firem na uherskohradišťsku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Jako poslanec a podporovatel průmyslu v našem regionu pravidelně navštěvuji firmy. Tentokrát jsem zavítal do podniků EVPÚ DEFENCE, se sídlem v Mařaticích v Uherském Hradišti a firmu Aircraft Industries v Kunovicích. Zatímco EVPÚ DEFENCE je podnikem relativně novým (založení v roce 2001), AI (dříve LET Kunovice) vznikla již v roce 1936.

EVPÚ Defence a.s. se specializuje na monitorovací a průzkumné systémy, sloužící ke sledování a kontrole státních hranic, firem, letišť, pobřeží či dalších území, a to jak ve dne, tak v noci. Je také předním výrobcem manipulátorů, které se těší velké oblibě. Firma nabízí i denní kamery, dálkově ovládané zbraňové stanice a věže. Kromě stacionárních monitorovacích systémů dodává i mobilní systémy v boxu, včetně kontrolního softwaru SW RCM. V současné době přímo zaměstnává 65 zaměstnanců a v rámci kooperace spolupracuje s dalšími firmami v regionu. Rok 2015 byl pro EVPÚ velmi úspěšný a stejný výsledek očekává i v letošním roce.

Téměř třetina zaměstnanců je na nucené dovolené

Aircraft Industries po řadě problémových let se vzchopil a v současné době jej vlastní ruská firma UGMK (Ural Mining and Metallurgical Copany). Po velmi zdařilých prodejích a velkých investicích do modernizace závodu stoupl počet zaměstnanců na 1000 osob. Nicméně dnes je situace vlivem zhoršené ekonomiky špatná. Téměř třetina zaměstnanců je na nucené dovolené, kde pobírá 60% mzdy a pokud se nezlepší prodej letounů L 410 UVP-E20, bude nutno přistoupit na další restrikce. Firma doplácí na špatnou hospodářskou situaci Ruské federace, kdy po pádu rublu se přestaly vládou podporovat nákupy letounů a jejich provoz. AI má sjednané kontrakty, které jsou výrobně před dokončením, ale zákazníkům schází finance. Přitom jak letoun L 410 UVP-E20, tak zejména nově certifikovaný letoun L 410 NG má velký potenciál kvalitního a konkurenceschopného letounu. Pád ruského trhu nyní vyvolává obavy a zároveň pozastavil další investiční činnost v podniku. Nicméně firma se snaží nalézt nová odbytiště, zejména usiluje o návrat do zemí Latinské Ameriky.

Věřím, že nejen rostoucí EVPÚ Defence a.s., ale i Aircraft Industries a.s. budou tahouny regionálního průmyslu a napomohou zvyšovat zaměstnanost a konkurenceschopnost moravských výrobků. Jako regionální politik se snažím a budu snažit být nápomocen při řešení problémů našeho průmyslu, ať již z oblasti letectví či firem sdružených v Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.