Seďa (ČSSD): Nedivím se, že mluvčí zpochybnil 60. příčku Uherského Hradiště

13.05.2015 7:32

Nedávné srovnání měst podle satelitních snímků dal Uherskému Hradišti nelichotivou 60 příčku z bývalých okresních měst. Přitom v roce 2012 získalo naše město cenu Město stromů.

Seďa (ČSSD): Nedivím se, že mluvčí zpochybnil 60. příčku Uherského Hradiště
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Proto se nedivím reakci tiskového mluvčího, který studii i žebříček zpochybnil. Nicméně jsem realista a proto vím, že nikdy není nic pouze bílé či pouze černé. Proto je třeba situaci zeleně v našem městě objektivně posoudit a navrhnout řešení, jak zlepšit současný stav.

Revitalizace Smetanových sadů, kácení starých stromů kolem řeky Moravy či v centru města, budování parkovišť v centru města, povolování zástavby zeleně i další zástavby ve městě určitě neslouží ke zvýšení ploch zeleně ve městě. A to přesto, že v řadě míst se provedla výsadby nových stromů a že se uvažuje o novém městském parku U Moravy. Je nutno si totiž uvědomit, že jeden vzrostlý strom nenahradí jeden či dva nově vysázené, ale je nutno vysázet spíše desítky nových stromů.

Problémem je také revitalizace Rochus parku, kde namísto výsadby zeleně se budují komunikace a parkoviště. Přitom zde mohly být vybudovány nové zelené plíce města. Podobně je na tom stále scházející revitalizace slepých ramen ve městě. Osobně si myslím, že je nutno budovat nové parčíky s oddechovými zónami pro matky s dětmi a starší spoluobčany. Tak jako je nutno posílit rozpočet města na údržbu zeleně, včetně obnovy dětských a sportovních plácků. V úvahu kromě výše zmíněného parku je třeba uvažovat o Sadské výšině, prostoru kolem mařatských schodů, komunikace pod hřbitovem či o plochách na sídlištích.

Těch míst, kde schází pohled ekologa a péče o zeleň je však daleko více. Chápu, že naše město nemůže soupeřit s těmi městy, které leží uvnitř lesů. Nicméně je chybou, že se neustále snižuje plocha zeleně v centru města, že vedení radnice uvažuje o zrušení odboru životního prostředí a že péče o zeleň je na chvostu priorit současné radniční koalice. Z tohoto pohledu je zveřejněná studie výstrahou, aby se v oblasti péče o zeleň dělalo v našem městě více. Zmíněná dvě procenta hodnocené zeleně je opravdu málo a na věci nic nemění skutečnost, že máme zeleň v areálu nemocnice (otázkou je jak dlouho) či Kunovský les v dosahu Štěpnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie