Seďa (ČSSD): Nejen stát se chová k bývalé uherskohradišťské věznici macešsky

24.08.2015 18:52

V poslední době, zřejmě s vidinou nadcházejících krajských voleb, se množí aktivity k dosažení opravy této historické a významné stavby ve městě.

Seďa (ČSSD):  Nejen stát se chová k bývalé uherskohradišťské věznici macešsky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Souhlasím, že největší zodpovědnost za současný stav bývalé věznice má současný vlastník a tím je ministerstvo spravedlnosti. Ale zároveň velkou zodpovědnost má i město, které v roce 1994 tuto památku prodalo státu na vazební věznici. Již v té době jsem veřejně kritizoval toto rozhodnutí s tím, že jsem byl přesvědčen o nesmyslnosti tohoto počínání. Těch více jak 20 let mi dalo za pravdu a namísto rekonstrukce tato historická památka stále více chátrá.

Jediným možným řešením je zajistit financování z evropských fondů

Chci připomenout aktivitu poslanců z Uherského Hradiště, kteří chtěli zákonem převést tuto nemovitost opět na město. A to přesto, že v té době stále nebylo jasno, co s touto památkou bude. Taktéž chci připomenout dlouholetou snahu o.s. Memoriam o důstojné využití věznice, stovky jednání na různých ministerstev, které regionální politici, zejména poslanci vedli a stále vedou. Podle mého názoru je jediným možným řešením současného stavu zajistit financování z evropských fondů na rekonstrukci budovy pro státní úřady, konkrétně okresní soud, státní zastupitelství, probační a mediační službu a finanční úřad. V úvahu přichází i možnost umístění okresního archívu apod. S ministerstvem kultury a ministerstvem spravedlnosti je nutno dohodnout také to, aby z malé části bývalé věznice vzniklo muzeum, které by připomínalo utrpení občanů za totalitních režimů.

Z tohoto pohledu jsem jednal a stále jednám s dotčenými institucemi, jednal jsem s ministrem financí o projektu využití bývalé věznice k těmto účelům, obrátil jsem na premiéra vlády, předsedy koaliční stran, ministerstvo spravedlnosti i ministerstvo kultury o pomoc. Prozatím vidím jako největší problém negativní stanovisko ministra spravedlnosti, který tuto investici nemá jako prioritu. Vítám i další iniciativy regionálních politiků či organizací, ale jsem přesvědčen, že je nutno již rázně konat, protože nás tlačí čas. Z tohoto důvodu v rámci přípravy státního rozpočtu na rok 2016 jsem připraven jednat se všemi ministry o postupu, který by vedl k realizaci rekonstrukce i opravy historické nemovitosti nacházející se v městské památkové zóně.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.