Seďa (ČSSD): Občanská společnost potřebuje spolky

07.06.2016 21:01

Demokratickou a občanskou společnost tvoří nejen demokratické politické strany, ale zejména aktivita občanů v rozličných spolcích, společnostech a občanských aktivitách. Prostě proto, že aktivita je motor rozvoje země.

Seďa (ČSSD): Občanská společnost potřebuje spolky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Když v listopadu 1989 ztratil komunistický režim podporu společnosti a nastala etapa „návratu“ do společnosti demokratických zemí, málokdo si tehdy uvědomoval, že přerod z totality k demokratické a občanské společnosti potrvá tolik let. Možná mnozí doufali a stále doufají, že je třena ne evolučních, ale revolučních změn. Proto jsou mnohým trnem v oku demokratické politické strany, které myšlenky a cíle z něžné revoluce obhajují. Nikdo netvrdí, že se nedělají chyby, ale každá rozumná společnost se z chyb učí, aby se neopakovaly.

Nicméně je třeba proti nim bojovat a viníky pojmenovávat. Problémem politiky, která je nepřetržitě vinna za současné problémy, že je to běh na dlouhou trať. A je třeba odlišovat a nikoliv paušalizovat, jak se často v naší veřejnosti děje. Odlišovat zlo od dobra, lež od pravdy, je úkolem nejen někdy nadlidským, ale z pohledu lidské společnosti časově neomezeným. Přesto každý jedinec, každý člověk, má své zájmy, své cíle a své představy, jak by mohl být svým blízkým, své rodině, své obci či své vlasti užitečným. A to nejen ve svém zaměstnání, které jej naplňuje či v něj vkládá svoji budoucnost, ale také svojí aktivitou ve svém volném čase. Z tohoto pohledu si cením těch spoluobčanů, kteří za svůj základ vidí svoji rodinu a přátele. A bez ohledu na tuto prioritu jsou zároveň členy rozličných spolků či společenských organizací. A ve většině případů bez nároku na odměnu, kterou věnují ku prospěchu celku.

Každá občanská společnost je založena na solidaritě, sounáležitosti a odpovědnosti. Proto je velmi důležité nejen poukazovat na problémy, ale také se aktivně zapojit na jejich řešení. Z tohoto pohledu si cením ješitné práce funkcionářů, dobrovolníků i řadových spoluobčanů, kteří se své volném čase podporují spolkovou činnost a sdružování občanů. Jakákoliv aktivita je totiž pro každou demokratickou společnost potřebná a důležitá. A pokud se změní legislativní podmínky pro činnost občanské společnosti, pak by měl nastoupit stát, kraj, město či obec, aby byly nápomocni k udržení a k rozvoji občanské iniciativě a celé společnosti. Z tohoto pohledu je důležité, aby město samo poskytlo zázemí a útočiště rozličným spolkům, společenským organizacím i občanským aktivitám. Například v právě rekonstruovaných prostorách v budově číslo 293 na Palackého náměstí. K tomu stačí pouze chuť a ochota. Nic více a nic méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.