Seďa (ČSSD): Podnikatelé by neměli preferovat liberalismus před kvalitou života

19.01.2015 17:38

Podnikatelé by neměli preferovat liberalismus před kvalitou života a soudržností společnosti Současný prezident Hospodářské komory ČR se ostře pustil do kritiky evropského sociálního státu, který prý brzdí ekonomiku.

Seďa (ČSSD): Podnikatelé by neměli preferovat liberalismus před kvalitou života
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Vladimír Dlouhý zapomíná, že to byl on, kdo málem zlikvidoval český letecký průmysl na Moravě a že to byli právě zaměstnanci a podnikatelé, kteří rukou společnou tento důležitý segment našeho průmyslu zachránili. Však si vzpomeňme na situaci v oblasti letectví po sametové revoluci či po 11.září.2001.
Problémem současného světa není sociální stát, jak se mylně domnívá pan prezident HK, ale právě sociální dumping ze strany tolik opěvované Číny a dalších „asijských“ tygrů. A také všude přítomný neo-liberalismus, který stojí a také padá s touhou po zisku. Taktéž existuje vysoká nespravedlnost v rozdělování národního bohatství, volná soutěž je narušována ochranářskou politikou a daňovými ráji. Evropa, ale nejen ona, není ochotna udělat reformy, které by za prvé zvýšily konkurenceschopnost a za druhé by zajistily větší přerozdělování národního bohatství ve prospěch chudší většiny občanů.

Konkurenceschopnost z dlouhodobého pohledu nezajistíme tím, že snížíme minimální mzdu, že zamrazíme mzdy, že omezíme solidární systémy ve společnosti či snížíme daně podnikatelským subjektům. Konkurenceschopnost je mimo jiné dána stabilním podnikatelským prostředím, vzdělanostní strukturou obyvatel, kvalitou a dostupností veřejných služeb a podporou hi-tech technologií. To je moderní cesta, kterou se obírají země s nejvyšší životní úrovní obyvatel. Čínská cesta je cestou zbídačování obyvatel, ničením životního prostředí a nekontrolovatelným sociálním znevýhodňováním zaměstnanců.

Je ke škodě věci, když si prezident HK ČR dostatečně neuvědomuje, že je nutné zajistit soudržnost celé společnosti a že neregulovaný liberalismus neumí řešit současné problémy světa. Mohu rozumět tomu, když se omezí byrokratická zátěž a zjednoduší se přístup k podnikání, ale ruku v ruce tomuto vývoji musí docházet i ke zvyšování životní úroveň. Nelze donekonečna tolerovat šedou ekonomiku, neplacení daní či rozvírání nůžek mezi těmi nebohatšími a většinou chudého obyvatelstva. A také si musejí podnikatelé uvědomit, že to jsou oni, kteří využívají řady veřejných služeb více, než ostatní zaměstnanci. Takže je logické, aby také nesli větší náklady na tyto služby či veřejnou infrastrukturu.

ČSSD je v současné době jedinou politickou stranou, která může reálně zlepšit postavení seniorů, zaměstnanců , drobných podnikatelů a živnostníků a rodin s dětmi. Že to jde v koaliční vládě s podnikatelskou stranou ANO 2011 pomaleji je nasnadě. Nicméně je zřejmé, že bez úsilí sociální demokracie to nepůjde a že je nutno podporovat podmínky pro podnikání. To se za současné vlády děje, včetně různých dotačních titulů na podporou konkurenceschopnosti a zaměstnanosti. Český ekonomický vlák se rozjíždí poněkud pomaleji, ale již dnes je vidět obrat k lepšímu. A tento obrat je také částečně způsoben změnou politiky vlády, podporou exportu a investic, podporou domácí spotřeby a zlepšením veřejných služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice