Seďa (ČSSD): Podvýbor pro inovace, letectví a kosmonautiku ocenil významné osobnosti českého

22.05.2014 17:18

Již pátým rokem odměňuje dřívější Podvýbor pro vědu, výzkum, letectví a kosmonautiku, dnes Podvýbor pro inovace, letectví a kosmonautiku významné osobnosti českého letectví. V letošním r

Seďa (ČSSD): Podvýbor pro inovace, letectví a kosmonautiku ocenil významné osobnosti českého
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

V letošním roce byl oceněn MUDR. Dušan Bartoš, CSc, ředitel Ústavu leteckého zdravotnictví, dříve působící jako primář očního oddělení tohoto ústavu. Pan Jiří Duras, zkušený učitel létání na motorových i ultralehkých letounech, vedoucí Leteckého akrobatického centra Karlovy Vary, je dalším oceněným. Jako instruktor a inspektor působí především mezi mládeží a za svůj život vychoval řadu akrobatických talentů. Dalším z oceněných je ing.Vlastiml Havelka, jeden z předních tvůrců českých letadel, významný člen konstrukčního týmu Aera Vodochody. Mimo jiné pracoval na letounech L-29 a L-39. Oceněn byl i dlouholetý předseda podvýboru a bývalý poslanec Ing. Pavel Hojda, který se zasloužil o zřízení tohoto podvýboru z původní komise.

Ing.Milan Jančář, dřívější pracovník konstrukce Moravanu Otrokovice, zakladatel firmy ZLIN-AVION SERVICE, zabývající se opravami letadel, zejména generálními opravami Z-526. Působí i v oblasti vzdělávání a v organizaci řízení zachování letové způsobilosti.Dlouholetý pracovník ČSA Ing. Miroslav Kůla, bývalý ředitel Leteckých opraven ČSA a prezident ČSA. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších odborníků v oblasti letecké přepravy. Oceněn byl i Ing.Antonín Mohelník, odborník na Radiotechnické zabezpečení letectva. Byl zodpovědný za realizaci Komplexního integrovaného systému zabezpečení a řízení letového provozu. Pracovník firmy ELDIS.

Oceněným je i Ing.Josef Rada, bývalý vojenský pilot, velitel 34.základny speciálního letectva v Pardubicích a generální ředitel Úřadu civilního letetctví ČR.

Působí i jako zástupce naší země v Evropské agentuře pro bezpečnost letectví (EASA). Ing. Vladimír Remek, první český kosmonaut a dnes velvyslanec ČR v Ruské federaci, obdržel ocenění za popularizaci kosmonautiky a za svůj podíl v mezinárodních mládežnických projektech Mars a Space Four. Velký příznivec Letecké amatérské asociace.

Oceněn byl i Otakar Šaffek, významný letetcký publicista působící v oboru letetctví a kosmonautiky a mnohaletý představitel československého leteckého sportu a raketového modelářství. Pracoval i jako šéfredaktor Letectví a kosmonautiky a časopisu Modelář. Působil i v Mezinárodní letecké federaci, kde byl oceněn i zlatou medailí pro přínos FAI.U příležitosti devadesáti let časopisu Letectví+Kosmonautika byl oceněn i tento významný letecký časopis za přínos pro zachování a rozvoj tradic českého letectví a kosmonautiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …