Seďa (ČSSD): Politika ČSSD vůči nelegální migraci nestahuje ČR mimo hlavní proud

09.11.2015 20:36

Nedávno jsem si přečetl se zájmem komentář v HN s názvem ČSSD stahuje Česko mimo hlavní proud. Tento článek se snažil téměř propagandisticky popsat, proč je nutné, aby naše vláda stála v otázce migrační krize na straně švédských a německých sociálních demokratů.

Seďa (ČSSD): Politika ČSSD vůči nelegální migraci nestahuje ČR mimo hlavní proud
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Než začnu polemizovat s výše uvedeným komentářem chci připomenout, že každá diskuse s veřejností, s přáteli či se známými se točí kolem problému nelegální migrace. Přitom jsem zjistil, kolik lží, polopravd a neznalostí je spojeno s tímto současným evropským problémem. Přitom Evropská komise i Evropský parlament podcenil celou situaci a doposud nenašel lék na toto nebezpečí, které je v očích široké veřejnosti pojímáno jako boj s islamismem.
8.11. jsme si připomněli bitvu na Bílé hoře, která v rámci třicetileté války , na dlouhých tři sta let ovlivnila osud českého státu, zejména její rekatolizací. A že to nebyla doba pro svobodu náboženského vyznání příznivá snad nemusím ani zdůrazňovat. Nehledě na obrovské majetkové přesuny od protestantů ke katolíkům. Takzvaná kalada jasně ukázala, kam vede náboženská ideologie a náboženský fundamentalismus. A toto výročí připomínám z toho důvodu, že také dnes se širokou veřejností šíří strach a nenávist. Strach občanů v souvislosti se záběry téměř rituálních vražd bojovníků ISIS se zdá být logický, pokud by současná radikalizace naší společnosti neměla důvod. A tím je politické zviditelnění se na úkor skutečného řešení současných problémů s nelegální migrací.

To, že česká vláda i česká politická reprezentace, nejen sociální demokraté, odmítají povinné kvóty, je nejen logické, ale i v souladu s právem Evropské unie. A připomínám, že v tom nejsme sami a že tyto kvóty odmítají nejen země Visegradu, ale i další členské země EU. ČSSD již před mnoha měsíci jasně a zřetelně pojmenovala problém nelegální migrace a také navrhla řešení v rámci celé EU. Šlo zejména o důslednou ochranu vnějších hranic a o dodržování dublinských dohod pro uprchlíky. Je zajímavé, že teď řadu těchto dříve  odmítaných opatření Evropská komise přijala za své, i když si myslím, že je to pět minut po dvanácté. Připomínám, že se podle jurisdikce jedná o nelegální migraci a proto i naše poněkud přísnější opatření přesně odpovídají současné situaci. A to i ve vztahu k ekonomické migraci, zjištění identity a k zajištění bezpečnosti našich občanů i občanů Evropské unie.

Pokud někdo kritizuje vstřícnost současné vlády vůči Ukrajincům, pak by neměl zapomínat, že naše země má historické zkušenosti s uprchlíky. Ať již to byli Řekové, obyvatelé bývalé Jugoslávie, Ukrajinci či další příslušníci postižených států. A není pravdou, že jsou Češi netolerantní či méně solidární. Stačí si připomenout veřejné sbírky tu na pomoc lidem postižených přírodní katastrofou, tu na humanitární pomoc lidem z míst ozbrojených konfliktů. Současný problém je v rozsahu migrace, zbytečně vyostřené propagandy z jedné či druhé strany a zejména z malé ochoty evropských politiků přijmout adekvátní opatření. Ono je velmi alibistické kritizovat naše opatření a poté, co nestačí pojímat uprchlíky, přijímat opatření, která se pomalu blíží těm kritizovaným. A to jen proto, že původní migrační politika těchto zemí byla velmi vstřícná, protože řešila nedostatek pracovních míst či negativní demografický vývoj v západní společnosti.

Není pravdou, že miliony běženců nechávají českou vládu či naši společnost lhostejnými. A co ty stovky milionů korun na posílení ochrany hranic a zejména na humanitární pomoc v uprchlických táborech. A ty desítky českých dobrovolníků, kteří pomáhají běžencům přežít útrapy jejich cesty. Ono je opět lehké kritizovat neochotu naší veřejnosti k integraci tisíců muslimů do naší společnosti a přitom jaksi zapomínat na nepovedenou integraci Romů a na růst sociálně vyloučených lokalit v naší zemi. Přece zodpovědností každé vlády musí být na prvním místě zajištění bezpečnosti svých občanů, včetně řešení jejich sociálních problémů. Právě neřešení sociálních problémů v některých západních zemí vede k radikalizaci mládeže a dokonce k teroristickým útokům na obyvatele. A kritizovat pomoc ČR našim sousedům či zemím, které o pomoc požádali je nejen farizejské, ale i hloupé.

Ano ČSSD je nejstarší politickou stranou v zemi, která nezneužívá, na rozdíl od jiných téma nelegální migrace k získání laciných, ale málo odpovědných politických bodů. Sociální demokracie je členkou nejen evropské sociální demokracie, ale i mezinárodní Socialistické internacionály. Ne, na rozdíl od jiných politiků politika ČSSD vůči nelegální migraci nestahuje ČR mimo hlavní proud, ale naopak od samého počátku vzniklé krize ukazuje cestu k řešení. Je jen otázkou, kdy a zda vůbec pochopí vrcholní představitelé EU, že otázku nelegální migrace nelze řešit toliko politickou korektností či pseudohumanismem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce