Seďa (ČSSD): Politika? Nejhorší je ideologický pohled na svět

10.08.2015 17:00

Když se člověk začte do českých deníků či týdeníků, leckdy se nestačí divit. Tak jak se mění společnost, tak se mění i politika.

Seďa (ČSSD): Politika? Nejhorší je ideologický pohled na svět
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Pro mne osobně je politika veřejnou službou, kdy politik, coby zástupce občanů, řeší problémy současné společnosti. A vlastní řešení problému vychází z politického programu, se kterým se ucházel o voličskou podporu. Dnes, namísto plnění si těchto programových priorit stačí, když má politik kvalitní PR a velkou podporu sdělovacích prostředků, a to nejlépe svých vlastních. Vždyť důležité je spíše „prodávat“ sám sebe, než méně okatě, ale o to více reálně, řešit problémy svých spoluobčanů či institucí. Příkladem může být přístup některých politiků k řešení bývalé uherskohradišťské věznice.

Je s podivem, když se někteří bývalí komunální politici účastní petiční akce na „záchranu“ této historické památky, přitom právě oni mají často máslo na hlavě, protože svým dřívějším rozhodnutím přispěli k současnému stavu této nemovitosti. Naopak jsou často kritizováni ti, kteří nikdy neváhali a neváhají ani dnes řešit tento problém ku prospěchu občanů města. Ať již předložením zákona k převodu bývalé věznice na město či neustálým, řekl bych až otravným přemlouváním příslušných ministrů k podpoře realistického a smysluplného projektu. To, co je podstatné je totiž výsledek. A ten, ke škodě nás všech se stále nedostavuje, protože hold zájmy těch, kteří rozhodují jsou jiné, mnohdy odlišné od zájmu široké veřejnosti.

Politika sama do sebe by měla být posláním a zároveň by měla být transparentní a taktéž vizionářská. Proto je důležité aby ti, kteří ji reprezentují, byli morálně čistí, aby byli čitelní ve svých názorech na řešení konkrétních problémů a aby měli jasné představy, jak má vypadat společnost a kudy má jít. Nejhorší je totiž ideologický pohled na svět, navrhování jednoduchých řešení a černo bílé vidění světa. Takto pojímaná politika vede k populismu, zášti vůči spoluobčanům a k vytváření škodlivého napětí ve společnosti. Daleko lepší je předkládání konkurujících si politických řešení a vybírání to nejlepší a nejefektivnější. Protože občané hodně často zapomínají, že je politici zastupují a zároveň rozhodují o penězích daňových poplatníků. A tam, kde schází zájem veřejnosti, je pak méně demokratického rozhodování, zodpovědnosti i sociální soudržnosti.

Takže pokud trávíte toto horké a únavné léto v zaměstnání či u vody, nenechte se „ošálit“ všudypřítomnou „mediokracií“ a pokud možno všechny informace zvažujte. Je přece ve vašem zájmu, aby politiky přijatá řešení byla v souladu s vaší představou. A také je nutno se každodenně přesvědčovat, zda je politika realizována ve prospěch veřejnosti. Vždyť v mnohém stále platí přístup k veřejnosti z dávných antických dob „chléb a hry“. Přitom se pramálo dbá, aby byly řešeny skutečné problémy občanů města. Prostě PR bylo a stále je důležité zejména pro ty, kteří namísto hájení zájmů občanů hájí hlavně své zájmy vlastní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu