Seďa (ČSSD): Politika musí působit věrohodně a musí vycházet z domácích kořenů

09.06.2020 15:18

Věrohodnost a důvěryhodnost politiků je základem pro rozhodování voličů. Otázkou je, jak má občan volič poznat, zda ten či onen politik je důvěryhodný. A zda politika, kterou reprezentuje je věrohodná,řešící současné a nejpalčivější problémy dneška.

Seďa (ČSSD): Politika musí působit věrohodně a musí vycházet z domácích kořenů
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Při sledování české politické reality show mám často dojem, že politici přes stromy nevidí les. Je to zejména v tématech, která jednotlivé politické strany nastolují, namísto toho, aby koncepčně řešili základní problémy dneška. Takovými rozhodujícími tématy jsou současná sociální a ekonomická situace lidí, prohlubování regionálních rozdílů či zhoršení kvality a dostupnosti veřejných služeb v řadě regionů. Dlouhodobým problémem je i nedůvěra široké veřejnosti ve své základní demokratické instituce a zhoršení politické kultury v zemi.

Různorodost společnosti je normální, ale tato různorodost v názorech, myšlenkách a programech nesmí přerůst v nepřátelství. Dnes jsme svědky ústupu klasické politiky do ústraní, do popředí vystupuje boj o moc, která se řídí veřejným míněním. A to velmi ovlivňují sdělovací prostředky a prohlubuje zprostředkovaná komunikace na sociálních sítích. Namísto kvalitních a konkrétních programů, podle kterých se mají občané rozhodovat, převažuje každodenní situační PR, které ovlivňuje emoce voličů, které ovlivňují výsledek voleb.

Nevím, pro koho je dobré šířit strašidlo bezmoci, beznaděje a nejistoty. Proč jsme neustále svědky předkládání zástupných témat, které dominují, ale nic neřeší. Vždyť lidé chtějí a potřebují najít pevný bod lepší budoucnosti. To se podařilo v roce 2017 současnému premiérovi, nicméně dnes jím vedená populistická politika je daleko od konstruktivního řešení a formulování toho, co chci a jakým způsobem toho mohu dosáhnout. Totéž lze však říci o parlamentní či mimo parlamentní opozici. Bez ohledu na současnou pandemii koronaviru a očekávaný ekonomický pokles nejen našeho hospodářství.

Ano, historie naší země je historií averze národa k jakékoliv vrchnosti, to znamená i k vlastnímu státu a k jeho institucím. Toho by si politici měli být vědomi a měli by se snažit přesvědčit občany, aby Českou republiku pokládali za své dílo. Zároveň dbát na to, aby lidé brali jako svoji povinnost se na fungování státu jakkoliv podílet. Svojí každodenní prací, výchovou svých dětí, aktivitou v zastupitelských funkcích či v neziskovém sektoru. Prostě schází každodenní pozitivní příklad politiků, jejich morálky a pokory k jiným názorům a obecně pokora k lidem, kteří politiky na jakékoliv úrovni platí ze svých daní.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

20:01 Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postoji Evropské komise vůči Maďarsku a jejími prem…