Seďa (ČSSD): Prázdninové rozjímání a nejen to

08.07.2016 19:54

Uherské Hradiště je kulturní a společenské centrum Moravského Slovácka. A jako takové se musí snažit neustále zlepšovat svoje životní prostředí.

Seďa (ČSSD): Prázdninové rozjímání a nejen to
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Zasloužené prázdniny a dovolené běží v poklusu a než se nadějeme, bude tu zlatavé září. Přesto v tomto horkém období je třeba i popřemýšlet a zamyslet se nad tím, co by se dalo v našem krásném městě změnit. A to, co mě napadá, je náš vztah k řece Moravě a vodním plochám obecně. Vždyť naši předkové si sídlo našeho města jistě nevybrali náhodně a určitě rozhodný důvod byla právě naše řeka. Přesto, že jak Moravu, tak přilehlý Baťův kanál využívá každoročně stále více turistů, jsem přesvědčený, že modrá pentle skýtá daleko více možností. Začnu jejím využitím pro potřeby Hradišťanů, ať již ve formě půjčovny lodiček či šlapadel. A také by bylo vhodné uzpůsobil řeku ke koupání, vždy´t čistota vody se znatelně zlepšila. Nehledě na úpravu břehů pro procházky či jízdy na kole.

Druhým problémem je stav slepých ramen a zejména jejich okolí. Ať již jsou Mařatské či Kobylica navštěvovány rybáři, přesto by bylo vhodné upravit jejich břehy a porosty tak, aby se vůkol nich dalo chodit a odpočívat. Nehledě na nebezpečnost uschlých stromů či neudržovanou zeleň na březích vodních toků. A když jsme u životního prostředí, pak by možným cílem mohlo být vytvoření malých lesoparků s naučnými stezkami. A také nesmíme zapomínat na odpadkové koše a jejich pravidelné čištění.

Dalším problémem města je pouze jeden silniční most přes řeku. Přitom se mnoho let uvažuje nad dalším přemostěním u Jarošova, čímž by se odlehčilo i městu a zároveň by se umožnila zástavba i na pravém břehu řeky. Tím by se řeka dostala do města a neležela by, kromě Rybáren na jejím okraji. Nutné protipovodňové úpravy lze zvládnout, o čem svědčí zástavba rodinnými domy ve Starém Městě. Nehledě na potřebu výsadby zeleně i na pravé straně řeky.

Ano vodní prvky jsou ty z nejdůležitějších v každém městě. Právě jejich udržování i využití ve prospěch obyvatel je v souladu s trvale udržitelným životem a podporem přírody. Ne více betonu či asfaltu, ale více udržované zeleně a míst k oddechu a ke sportování. Tohle mi při mém prázdninovém rozjímání napadlo, když procházím kolem řeky Moravy či jejích ramen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…